Communicatiesysteem hulpdiensten te duur

Het nieuwe C2000-communicatiesysteem voor politie en hulpdiensten zal voorlopig niet landelijk worden ingevoerd. Wel komt er een proef in de regio Amsterdam en Schiphol. Als de uitkomst hiervan positief is, bestaat de kans dat dit systeem overal in Nederland wordt uitgerold. Het gaat om een digitaal systeem voor mobiele radiocommunicatie.

Het kabinet heeft besloten voor een gefaseerde aanpak, omdat de kosten uit de hand dreigen te lopen. Drie jaar geleden werd nog uitgegaan van een bedrag van bijna 1,1 miljard gulden. Dat blijkt echter volstrekt onvoldoende. De verwachting is dat het project zeker driehonderd miljoen gulden meer gaat kosten. De jaarlijks exploitatie was oorspronkelijk op 78 miljoen gulden begroot. Dat bedrag dreigt zelfs te verdubbelen. Tijdens de proef wordt bekeken of het mogelijk is bezuinigingen door te voeren. De gedachten gaan uit naar minder meldkamers en standaardisatie van apparatuur.
KPN en Getronics hebben opdracht gekregen een C2000-systeem in de regio Amsterdam aan te leggen. Hun joint venture Tetraned doet dit voor 425 miljoen gulden. Daarvoor moet ook een basisnetwerk in de rest van Nederland worden aangelegd. Mocht het kabinet negatief besluiten over een landelijke invoering, dan krijgen KPN en Getronics een schadevergoeding.
Overigens bestaan er twijfels over het nut van dit project.de Volkskrant citeert de Zutphense brandweercommandant P. van Zanten, die dergelijke communicatiesystemen in de VS heeft bekeken. Daar heeft men de ervaring dat de communicatie tussen hulpdiensten er nauwelijks door verbetert. Politie, brandweer en ambulancediensten hebben ieder hun eigen jargon, aldus Van Zanten.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Vacatures bij Politie

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-03T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.