Kortgeding tegen Internet-bank

Een groep van dertig freelance journalisten en columnisten voert op 29 maart een kort geding tegen de grootste Internet-databank van Nederland, de Nederlandse Pers Databank (NPD - http://www.persdata.nl) van PCM Uitgevers.

De groep eist dat de NPD ophoudt hun teksten zonder hun toestemming en zonder betaling te publiceren op de website.
Naar schatting gaat het om zo'n twaalfduizend artikelen. De freelancers overwegen een latere schade-eis van rond acht miljoen gulden. Daarmee gaat het om het grootste Internet-proces van Nederland. PCM-uitgavede Volkskrant verloor vorig jaar al tot aan de hoogste instantie een soortgelijk proces over publicatie op Internet. De Vereniging van Letterkundigen (VVL) steunt de actie.
De betrokken kranten zijnAlgemeen Dagblad,NRC Handelsblad,Het Parool,Trouw ende Volkskrant, die evenals de NPD eigendom zijn van PCM, de grootste krantenuitgever van Nederland. Leden van de groep zijn onder meer de columnisten Max Pam, Marjan Berk en Theodor Holman, schaakgrootmeester Hans Ree, publicisten Herbert Blankesteijn, Johannes van Dam, Arthur Graaff, Rita Kohnstamm en Nicolaas Matsier, en de professoren Jaap van Heerden, Vincent Icke en Abram de Swaan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-09T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.