Computers A'dam slecht beveiligd

De computersystemen van de gemeente Amsterdam die vallen onder de GDA (Gemeenschappelijke Datacommunicatie-infrastructuur Amsterdam) staan bloot aan grote veiligheidsrisico's.

Het gemeentelijk onderzoeksbureau Acam velt een vernietigend oordeel over de kwaliteit van de beveiliging. Burgers en bedrijven lopen aanzienlijke privacy-risico's. De kans op inbraak is groot. Onbevoegden kunnen gemakkelijk persoonsgegevens uit het systeem halen.
Uit het Acam-onderzoek blijkt dat routers veelal verkeerd worden ingesteld. Ook defirewalls stellen weinig voor. Hierdoor kan privacy-gevoelige informatie, zoals gegevens over uitkeringen, in handen van verkeerde personen vallen.
Acam raadt de gemeente aan encryptie toe te passen. De gegevens zouden in versleutelde vorm via de datacommunicatie-infrastructuur GDA moeten worden verstuurd. Overigens heeft de gemeente Amsterdam op automatiseringsgebied een zeer matige reputatie. Fouten, kostenoverschrijdingen en te late opleveringen zijn aan de orde van de dag. Vorig jaar nog bleek de automatisering van de GSD (Gemeentelijke Sociale Dienst) een puinhoop te zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-08T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.