Commissie grondrecht in IT-tijdperk

De nieuw ingestelde Commissie 'Grondrechten in het digitale tijdperk' krijgt als speciale taakopdracht sterk te letten op de veranderende techniek. Grondrechten zullen zoveel mogelijk onafhankelijk van de techniek moeten worden geformuleerd. Ook moet rekening worden gehouden met bestaande wetgeving, zoals de Mediawet en de Telecommunicatiewet.

De commissie moet bestaande grondrechten aanpassen en nieuwe grondrechten vaststellen in het licht van ontwikkelingen op IT-gebied. Sinds de herziening van de Grondwet in 1983 zijn er ontwikkelingen op IT-gebied die niet goed vallen te rubriceren. Voorbeelden zijn Internet en email. Verder is geen rekening gehouden met convergentie van informatie- en communicatietechnieken. Een voorbeeld daarvan is het verspreiden van omroepprogramma's via Internet. Bij het gebruik van omroepnetwerken is ook niet voorzien in Web-TV.
Daarnaast moet de commissie onderzoeken of de Grondwet nog grondrechten mist die met het oog op de ontwikkeling van IT wenselijk zijn. Hierbij gaan de gedachten vooral uit naar een grondrecht met betrekking tot de toegankelijkheid van elektronische (overheids)informatie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-08T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.