Effect 2000-probleem op economie beperkt

De Nederlandse economie zal de komende twee jaar ongeveer half procent minder groeien door het millennium-probleem. In het algemeen geldt dat de negatieve effecten van het 2000-probleem beperkt zullen blijven, omdat mensen en economieën veerkrachtig zijn.

Dit komt naar voren uit onderzoeken van de Rabobank en ABN Amro. Overigens voorspelde de organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling (Oeso) al een half jaar geleden dat de wereldeconomie weinig last zou ondervinden van de eeuwwisselingsproblematiek bij computers.
Beide banken verwachten dat de groei dit jaar met een half procentje zal stijgen door het 2000-vraagstuk. Dit komt door extra uitgaven voor technologie en het hamsteren van producten door particulieren en bedrijven. Daarna volgt een negatieve reactie door storingen in het productieproces, voorraadverminderingen en uitgestelde productieverhogende IT-investeringen.
De banken denken dat het 2000-probleem de financiële markten niet onberoerd zal laten. Vooral de onvoorspelbaarheid van de werkelijke omvang van het probleem kan leiden tot herwaarderingen, hogere risicopremies en meer beweging in de handel, bijvoorbeeld een vlucht in waardepapieren naar de Verenigde Staten. Dat land zou volgens deskundigen het 2000-probleem het beste onder controle hebben.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-11T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.