Compaq beëindigt 1998 dik in de plus

Compaq Computer Corporation sluit het vierde kwartaal van 1998 sterk af met een omzet van 10,86 miljard en een winst van 758 miljoen dollar. In het corresponderende kwartaal van 1997 lagen omzet en winst op respectievelijk 7,32 miljard en 667 miljoen dollar.

Over het gehele jaar genomen belandde het automatiseringsbedrijf in de rode cijfers door de overname van Digital voor 9,6 miljard dollar. Het verlies kwam, inclusief overname- en reorganisatielasten, uit op 2,74 miljard dollar. In 1997 boekte Compaq nog een winst van 1,86 miljard dollar. Qua omzet brak Compaq door de grens van dertig miljard heen en kwam het uit op 31,17 miljard dollar. Dat is een stijging van 26,8 procent in vergelijking met 1997 (omzet: 24,58 miljard).
Hoewel uit de cijfers blijkt dat Compaq de dip op de PC-markt uitstekend verwerkt heeft, moet het bedrijf nog steeds op zijn tellen passen, zo menen analisten. In vergelijking met concurrent enbuild-to-order-specialist Dell blijven de organisatiekosten aan de hoge kant en ligt de groei lager.
Volgens topman Eckhard Pfeiffer is de integratie van Digital vrijwel voltooid. Compaq heeft inmiddels dertienduizend van de in totaal zeventienduizend weg te snijden banen geschrapt. Door de samenvoeging begint de Texaanse onderneming steeds meer op een wereldwijde IT-leverancier lijken en ontgroeit ze de PC-markt. Sommige analisten menen dan ook dat dit jaar niet Dell, maar IBM de belangrijkste concurrent gaat worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-01-28T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.