Axis werkt aan imago IT-studies

Imagoverbetering van technische opleidingen vraagt om een brede aanpak. Eerdere pogingen waren te fragmentarisch. Dit stelt Willem van Oosterom, directeur van Stichting Axis, het nationale platform voor natuur en techniek in onderwijs en arbeidsmarkt.

Studenten voelen zich amper aangetrokken tot technische opleidingen. Het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen ondernemen verwoede pogingen om het beeld van de techniek op te krikken. De activiteiten van Axis strekken verder dan imagoverbetering van opleidingen en technische beroepen. De stichting houdt zich ook bezig met het verloop van leerlingen. Veel studenten houden het halverwege voor gezien. Wel gediplomeerden kiezen vaak voor een niet-technisch beroep. Axis inventariseert nu de problemen en de oorzaken.
In september 1997 annonceerden de ministeries van Onderwijs, Economische Zaken en Sociale Zaken de oprichting van een speciale stichting die technische opleidingen en beroepen aantrekkelijker moet maken. Dit initiatief krijgt steun van werkgeversorganisatie VNO-NCW, MKB-Nederland, Arbeidsvoorziening en onderwijsorganisaties. Axis startte officieel in september 1998. De organisatie heeft veertig miljoen gulden en vier jaar om de techniek op te fleuren. Axis kan met het geld projecten ondersteunen die zich richten op een betere aansluiting van vraag en aanbod van technisch opgeleiden. Bedrijven en onderwijsinstellingen zullen alle investeringen van Axis in een project met minimaal hetzelfde bedrag aanvullen.
Voor de officiële start ontving de stichting al zo'n honderd projectvoorstellen. "En nu zijn we zelf begonnen met het uitlokken van initiatieven. We proberen meer aan onze bekendheid te doen. We gaan bijvoorbeeld vier congressen per jaar organiseren", aldus Van Oosterom. De projecten gaan over nieuwe opleidingen, imagocampagnes, gebruik van Internet in het onderwijs en ontwikkeling van CD-roms. Een concreet voorbeeld isBètawire, voor gecombineerde opleidingen. Natuurkunde bijvoorbeeld zal gerelateerde opleidingen als medische informatica aanbieden.
Axis is ook betrokken bij de werkgroep die het kabinet opricht om de tekorten aan informatici aan te pakken. Dit initiatief 'Werken aan ICT' richt zich op imagoverbetering van de automatiseringssector, een vloeiende aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt en een toenemende participatie van vrouwen en allochtonen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-17T00:00:00.000Z Redactie Computable