'Politici begrijpen Kennisnet slecht'

De leden van de Tweede Kamer begrijpen weinig van de inhoud en kosten van Kennisnet, het gesloten netwerk voor scholen. Dit zegt projectleider Fred Kappetijn van exploitant Enertel. Hij reageert hiermee op de parlementariërs die vraagtekens plaatsen bij de noodzaak van Kennisnet.

Kennisnet speelt een centrale rol in de plannen van Hermans. Het biedt volgens de minister mogelijkheden om kennis en toepassingen te verspreiden. Op dit moment is de pilot gaande, met Enertel als aanbieder. Deze proef loopt in mei af. Aangezien de minister minder geld beschikbaar heeft voor de invoering van IT in het onderwijs, zoekt de Kamer naar goedkopere oplossingen. Kennisnet is mogelijk een kind van de rekening.
Kappetijn verbaast zich over het kamerdebat en het gebrek aan kennis van de politici. Veel parlementariërs vroegen de minister om een lijst met voor- en nadelen van Kennisnet. Kappetijn meent dat een adequate invoering van IT in het onderwijs valt of staat met Kennisnet. "Ik kan me niet voorstellen dat de andere diensten aangeboden kunnen worden zonder een infrastructuur." Hij ziet het als taak van de minister en zijn ambtenaren om de kamerleden nogmaals uit te leggen wat Kennisnet is.
De Kamer maakte zich ook zorgen over het gebrek aan educatieve software. "In het slechtste geval is Kennisnet een beheerde omgeving, die ook Internet-toegang biedt. In het beste geval staat er een prachtige inhoud tot de beschikking van de scholen", aldus Eric Zegwaart, directeur van onderaannemer Educatienet. Volgens Kappetijn wachten uitgevers juist op Kennisnet voor ze educatieve software gaan ontwikkelen.
Er zijn nu drie scenario's. De overheid kan na evaluatie van de pilot beslissen dat Enertel het project niet aankan. Dan valt de keuze automatisch op KPN, de eerste reserve. Het oordeel kan ook luiden dat er geen behoefte is aan Kennisnet. Dan moet de staat zeventien miljoen gulden betalen aan Enertel, als tegemoetkoming voor gemaakte kosten. Tot slot kan de regering doorgaan met Kennisnet en Enertel als exploitant. "Dat is drie keer zo goedkoop als de oplossing met KPN. Bovendien kan dit bedrijf nog geen breedband leveren", claimt Kappetijn.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-26T00:00:00.000Z Redactie Computable