Level 3 opent aanval op telecommarkt

Telecombedrijven die dataverkeer het efficiëntst over hun netwerk kunnen vervoeren, winnen de concurrentiestrijd in Nederland. Dit zegt directeur Floris van den Broek van Level 3 Nederland. Het Amerikaanse bedrijf legt voor vijftien miljard gulden een IP-netwerk aan en start deze zomer in Nederland.

Level 3 rolt een vijfentwintigduizend kilometer lang netwerk uit, gebaseerd op Internet Protocol (IP). Op deze pakketgeschakelde netwerken worden de data- en spraakpakketten in stukjes gehakt. De deeltjes krijgen het adres van de ontvanger mee en zoeken zelf de filevrije lijnen. Traditionele circuitgeschakelde netwerken kennen opstoppingen totdat iemand van de lijn afgaat. In de infrastructuur van Level 3 is geen circuitschakelaar te vinden.
Level 3 legt als eerste ter wereld zo'n netwerk aan. Deze primeur zet het bedrijf op voorsprong, zo stelt Van den Broek. Door het efficiënte netwerkgebruik kan Level 3 de Nederlandse markt agressief benaderen met lage prijzen. Aangezien de vraag verschuift van spraak naar data, meent Van den Broek dat bedrijven die dit groeiende dataverkeer het efficiëntst kunnen verwerken, zegevieren. Met dank aan de oud-monopolisten en andere bedrijven die het met de verouderde netwerken moeten doen.
Het netwerk van Level 3 bestrijkt nu veertien grote Amerikaanse steden. Vorig jaar ging de onderneming van start in Londen en kocht ze licenties voor Frankrijk, België, Duitsland en Nederland. Een transatlantische kabel zal het Europese netwerk aan de Amerikaanse infrastructuur aansluiten.
Van den Broek zet nu de Nederlandse organisatie op. Level 3 start met het aanbieden van huurlijnen, Internet-toegang en opslag van servers voor de klanten. Dit najaar komt daar spraak over IP bij. De introductiedatum hangt af van de medewerking van KPN. Level 3 is namelijk aangewezen op de verbindingen met het netwerk van de oud-monopolist.
Van den Broek is niet onder de indruk van de vele concurrenten. Level 3 moet met de moderne IP-infrastructuur goede sier kunnen maken. Naast KPN ziet Van den Broek MCI Worldcom en Qwest als voornaamste concurrenten. De infrastructuur van deze bedrijven is echter volgens hem minder modern dan die van Level 3.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-26T00:00:00.000Z Redactie Computable