Compaq zet centrum Nijmegen in etalage

Compaq verkoopt zijn distributiecentrum in Nijmegen. De distributie en reparatie komen in handen van een nog onbekende logistiek dienstverlener. Circa honderd sturende functies gaan over naar Schotland. Hiertoe heeft het Europees managementteam besloten. Waarschijnlijk moet een aantal werknemers vertrekken.

Met deze verkoop stoot Compaq onderdelen af die niet tot de kernactiviteiten behoren. Het zal op zijn beurt diensten van de koper afnemen. "De activiteiten die wij nu verrichten, gaan verder onder de vlag van een logistiek dienstverlener", verklaart Marius de Zeeuw, directeur Compaq Nijmegen. Een nog onbekend aantal functies gaat over naar Schotland, waar kantoren en een fabriek van Compaq staan. Volgens betrokkenen gaat het om ongeveer honderd banen.
Het distributiecentrum in Nijmegen was voorheen onderdeel van Digital Nederland en kwam na de overname in handen van Compaq, dat zelf ook zo'n centrum heeft. De verkoop van het centrum heeft gevolgen voor het personeel. "In principe zullen onze werknemers overgaan naar de koper. Het is de bedoeling dat niemand ontslagen wordt", aldus De Zeeuw. De voorzitter van de ondernemingsraad, Ruud Haefkens: "Wij verwachten niet dat de koper al het personeel zonder meer wil overnemen." Werknemers die door de transactie hun baan verliezen, vallen onder het sociaal plan 'Afscheid met toekomst'. Niemand wordt onvrijwillig ontslagen en mensen vertrekken pas als ze ander werk hebben. Compaq biedt hierbij ondersteuning.
De vakbonden vinden dat de verkoop geen negatieve gevolgen mag hebben voor de arbeidsvoorwaarden van de werknemers die overgaan. Het kan immers gebeuren dat een Amerikaans transportbedrijf, met slechtere arbeidsvoorwaarden, de zaak overneemt. De Zeeuw stelt dat in ieder geval afstemming van deze voorwaarden zal plaatsvinden.
De ondernemingsraad heeft nog geen advies gegeven over de directieplannen. Compaq hoopt half mei een principe-overeenkomst te sluiten met een kandidaat-koper.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-24T00:00:00.000Z Redactie Computable