Baan trekt financieel directeur aan

Erp-leverancier Baan heeft een nieuwe financieel directeur: IBM-veteraan James F. Mooney. De Amerikaan volgt de Nederlander Klaas Wagenaar op, die tot voor kort zowel financieel als operationeel directeur was.

Wagenaar krijgt de functie vanexecutive vice president operational and strategic initiatives. "Mijn rol als operationeel directeur is nooit serieus ingevuld. Nadat we met Baan tegen de muur aanliepen en herstructureringen doorvoerden, heb ik me voornamelijk met financiële zaken bezig gehouden. Mijn aandacht verschuift nu naar de operationele sfeer", reageert Wagenaar.
Mooney heeft negentien jaar bij IBM gewerkt. In zijn laatste functie, financieel directeur IBM Noord- en Zuid-Amerika, hield hij zich vooral bezig met het uitbouwen van het netwerk van wederverkopers en het versterken van de divisie dienstverlening.
Baan spreidt de macht over meer en meer personen. Tom Tinsley was tot november 1998 zowel president als algemeen directeur. Mary Coleman, voormalig directeur van het overgenomen Aurum, werd tot president benoemd en belast met de reorganisatie van het erp-bedrijf. Beiden opereren, net als Mooney binnenkort, vanuit het Amerikaanse Reston. Wagenaar en R&D-directeur Laurens van der Tang zetelen in Nederland. Mooney brengt de Raad van Bestuur op vijf.
De positie van Tinsley is onduidelijk. Insiders verwachten een machtsstrijd met oprichter Jan Baan die Tinsley zou verliezen. "Van een machtsstrijd ben ik niet op de hoogte, maar het lijkt me logisch dat Jan Baan niet kan aanzien dat zijn creatie wordt afgebroken zoals dat nu gebeurd", zei Ray Lane van concurrent Oracle eind vorige week tijdens de Oracle Application Users Group in Barcelona. "Tom Tinsley is een goede kerel, maar weet geen softwarebedrijf te runnen." Volgens Wagenaar heeft Jan Baan vertrouwen in het huidige bedrijf en staat de positie van Tinsley niet ter discussie.
De Amerikaanse vakpers spreekt verder over het vertrek van Kevin Calderwood,president strategic global accounts. De veranderingen volgen op de rommelig verlopen aandeelhoudersvergadering van vorige week. Tegen de zin van aandeelhouders is besloten tot een riant beloningssysteem voor de zittende en nieuwe commissarissen. Jan Baan speelde via grootaandeelhouder Vanenburg Ventures een dominante rol in de besluitvorming.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-23T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.