KPN: geen omkoping in Indonesië

KPN spreekt beschuldigingen tegen als zou het bedrijf zich schuldig hebben gemaakt aan omkoping om een positie in Indonesië op te bouwen. Deze beschuldigingen werden gisteravond geuit in het tv-programma Netwerk. De politiek reageert geschokt en vraagt om een debat. KPN is nog voor 44 procent eigendom van de Nederlandse staat.

Volgens Netwerk werd een bedrag van 13,5 miljoen dollar, onderdeel van een investering van negentig miljoen dollar, doorgesluisd naar hoge Indonesische functionarissen, behorend tot de clan van de toen nog zeer machtige president Soeharto. Dankzij het smeergeld zou KPN voor de genoemde negentig miljoen dollar, in 1994 een belang van 30 procent hebben kunnen verwerven in Bakrie Electronic Communications (BEC). KPN ontkent voor 13,5 miljoen dollar neprekeningen te hebben betaald.
Twee jaar later kocht KPN zich in bij Telkomsel, een aanbieder van mobiele telefonie. Het legde daarvoor driehonderd miljoen dollar op tafel. Het Nederlandse telecombedrijf zou daartoe bij een bank garant hebben moeten staan voor een lening van 91 miljoen dollar. Deze werd verleend aan een Indonesische zakenman die aandeelhouder is in Telkomsel en nauwe relaties onderhield met de Indonesische minister van telecommunicatie. KPN ontkent hierdoor onverantwoorde risico's te zijn aangegaan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-29T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.