Juridische 2000-vragen eisen aandacht

Het Millennium Platform zoekt alternatieven voor het beslechten van 2000-geschillen. De juridische werkgroep van het platform wil dat conflicten via bemiddeling of arbitrage worden opgelost en niet tot rechtszaken leiden. Dat schrijft minister Jorritsma (Economische Zaken) in een voortgangsverslag aan de Tweede Kamer.

Het platform wil kennis bundelen en bemiddelaars opleiden. Daartoe wisselt het met organisaties in binnen- en buitenland informatie uit en houdt het deze maand een seminar. Deze zomer wil het criteria publiceren voor de geschillenbeslechting. Om aansprakelijkheid te beperken, moeten ondernemers ook zelf maatregelen nemen.
De VS kennen een 'Year 2000 Information and Readiness Act'. Deze beschermt organisaties die informatie over hun aanpak verstrekken tegen aanspraken als ze toch een bug laten zitten en schade veroorzaken. Volgens coördinerend 2000-minister Van Boxtel verschillen het Nederlandse rechtsklimaat en de omvang van de claims dermate van deze Act dat hij een regeling vooraf zoals in de VS 'niet noodzakelijk' vindt.
Bestaande wetgeving biedt op een aantal gebieden aanknopingspunten om organisaties te verplichten tot het geven van inlichtingen. Ook het contractrecht biedt mogelijkheden. Tegen de invoering van aanvullende wettelijke informatieplichten bestaan geen juridische beletselen, maar er zijn wel andere bezwaren. Het is onduidelijk hoe zo'n 2000-informatieplicht moet worden geformuleerd en welke reikwijdte dat moet hebben. Bovendien is het 'niet realistisch een dergelijke wet tijdig, te weten voor 1 januari 2000, in het Staatsblad te krijgen', schrijft Van Boxtel. Hij verwacht veel van de vrijwillige 'Erecode 2000'. De website van het Millennium Platform vermeldt inmiddels ongeveer tweehonderd ondertekenaars.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-04-07T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.