Linux ongeschikt voor onderwijs

Linux is niet geschikt als IT-platform voor het onderwijs. Dit is de mening van een aantal deskundigen. Zij reageren op de suggestie van Tweede Kamerlid Ursie Lambrechts (D66). Zij pleitte in het parlement voor de mogelijkheden van het open en goedkope besturingssysteem.

Tijdens het debat over de IT-plannen van Onderwijsminister Loek Hermans opende Lambrechts de discussie over het gebruik van Linux, naar aanleiding van de passiviteit van de minister wat betreft software-ontwikkeling voor het onderwijs. Hermans stelt de ontwikkeling van Kennisnet, het gesloten netwerk voor het onderwijs, centraal. Daardoor dreigt de aanschaf van computers en software in het gedrang te komen.
Onvoldoende aandacht voor software-ontwikkeling betekent volgens Lambrechts een impliciete keuze voor Windows als platform voor het onderwijs. Ze meent dat Windows door de vele opwaarderingen duur en moeilijk beheerbaar is. Niet alle opwaarderingen zijn echter noodzakelijk en de essentieelste zijn gratis.
Ook Linux kent, net zoals de meeste software, veel opwaarderingen. Bovendien moet de niet-technische gebruiker die zelf maar bijeen zien te puzzelen, afhankelijk van computer en componenten. Grafische gebruikersinterfaces voor Linux vereenvoudigen het gebruik weliswaar, maar de installatie daarvan is ook geen sinecure. Nico Verspaget, bij Dell verantwoordelijk voor de onderwijsmarkt, over Linux als platform voor het onderwijs: "De exploitatiekosten zijn hoog. De scholen moeten namelijk wel de kennis in huis halen."
Lambrechts laat zich momenteel door deskundigen inlichten. Ze wil de discussie voortzetten als minister Hermans in mei de details van zijn plannen bekend maakt. Dat er behoefte bestaat aan deze discussie staat voor de parlementariër buiten kijf, want ze ontving inmiddels een ongeëvenaard aantal reacties op haar suggesties.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-04-08T00:00:00.000Z Redactie Computable