Ruimere regels voor website-namen

Voor de naamgeving van websites van Nederlandse organisaties zijn ruimere regels van kracht geworden. Deze verruiming moet toenemende conflicten over namen van websites inperken.

Bovendien dreigt een tekort aan domeinnamen. Verder overweegt de 'burgerlijke stand' van Internet, de Sidn (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland), om voor Nederlandse particulieren een aparte afdeling te scheppen. Momenteel is een .nl-naam alleen mogelijk voor organisaties of bedrijven. Door de veranderingen zouden particulieren op termijn hun achternaam als sitenaam kunnen gebruiken.
Sidn (http://www.nic.nl) staat sinds begin april toe dat organisaties zich onder algemene namen registreren, zoals hotel.nl of juwelier.nl. Dergelijke namen zijn nu beschikbaar voor branche-organisaties of andere overkoepelende lichamen. Volgens een Internet-medewerker van MKB Nederland hebben branche-organisaties daar veel belangstelling voor. Onder de oude regels konden slechts enkele organisaties een algemene naam registreren, zoals notaris.nl of gerechtsdeurwaarder.nl. Dat waren organisaties die een feitelijk monopolie bezitten en een overheidstaak verrichten.
Op 9 juni organiseert Sidn een conferentie over domeinnamen. Daar komt de mogelijke openstelling voor particulieren nader aan bod, aldus Sidn-voorzitter Boudewijn Nederkoorn. Die verwacht dat er, ondanks de ruimere regels, aanzienlijke problemen blijven bestaan. Er zijn ettelijke bedrijven en duizenden particulieren die bijvoorbeeld 'Jansen' heten, terwijl er één website jansen.nl kan bestaan. Een aparte afdeling voor particulieren zou dat gemakkelijker te regelen maken. Dan moeten aan .nl extra letters worden toegevoegd, bijvoorbeeld .part. Groot-Brittannië bijvoorbeeld kent al een aparte afdeling voor bedrijven: .co.uk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-04-09T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.