Licht op groen voor Gigaport

Het Gigaport-project, een proeftuin voor de volgende generatie Internet, heeft definitief toestemming gekregen om van start te gaan. Het kabinet stelt hiervoor 142 miljoen gulden beschikbaar. Minister Jorritsma (Economische Zaken) maakte dit bekend tijdens de opening van het nieuwe laboratorium van Lucent Technologies in Enschede.

Het project bestaat uit twee delen: Giganet en Gigaworks. Giganet moet het onderzoeksnetwerk Surfnet-4 opvolgen. Gigaworks is gericht op de ontwikkeling van software, met name middleware, met brede toepassingsmogelijkheden voor het nieuwe-generatie Internet.
Voor Giganet zijn de ambities neerwaarts bijgesteld. De capaciteit van de Europese verbindingen zal minder snel groeien dan in eerste instantie was gepland. Naar Azië komt er voorlopig geen directe lijn. Het aantal experimenten met nieuwe toegangsvormen is ingekrompen, zo meldt magazineEconomische Zaken. De opvolger van Surfnet-4 moet over twee tot drie jaar klaar zijn. Het project wordt uitgevoerd onder hoede van Surfnet. Het netwerk zal kennisuitwisseling intensiveren tussen Nederlandse instellingen onderling, met toonaangevende instituten in het buitenland en met het bedrijfsleven.
Het bedrijfsleven kan Gigaport gebruiken als proeffabriek voor pre-competitief onderzoek naar geavanceerde technieken en toepassingen op IT-gebied. Ruim honderd miljoen gulden aan investeringen moet dan ook van het bedrijfsleven komen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-04-12T00:00:00.000Z Redactie Computable