Aansprakelijkheid isp's blijft onhelder

De juridische positie van Internet-aanbieders (isp's) blijft onduidelijk. Zijn ze, zoals uitgevers, verantwoordelijk voor de inhoud van wat ze aanbieden?

Zijn ze, als neutraal doorgeefluik, vrij van iedere aansprakelijkheid? Minister Korthals (Justitie) werd gisteren in de Tweede Kamer bij de beantwoording van deze vraag afgeremd door zijn ambtenaren. Vervolgens kondigde hij aan er in een notitie op terug te komen.
Dat gebeurde bij een overleg over de nota 'Wetgeving voor de elektronische snelweg', die Korthals' voorganger Sorgdrager vorig jaar februari uitbracht. De nota inventariseert de gevolgen van de digitale snelweg voor de Nederlandse wetgeving en bevat een actieprogramma voor het opstellen, aanpassen of intrekken van wettelijke regels. Uitgangspunt is dat de elektronische snelweg niet gezien wordt als een afzonderlijk domein waarvoor een eigen rechtsregiem nodig is. De overheid is terughoudend met wet- en regelgeving en stimuleert zelfregulering.
Volgens Korthals valt aansprakelijkheid voor isp's 'niet in alle gevallen uit te sluiten'. Op dat moment grepen zijn ambtenaren in. Na ruggespraak kondigde hij 'een uitvoerig schriftelijk antwoord' aan. Op aandringen van de Kamer komt dat er nog voor het zomerreces. Een uitgebreider verslag van deze kwestie is te vinden in Computabele weekblad van aanstaande vrijdag.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-04-13T00:00:00.000Z Redactie Computable