Intel voert productie 45 nanometer-chips op

Het verkleinen van transistoren op chips maakt ze sneller en zuiniger. Inmiddels is chipproductie op een dermate fijn niveau aanbeland, dat verkleining steeds moeilijker is. Intel produceert al 45 nanometer-chips en voert dat nu op.

Intel breidt zijn productie van 45 nanometer-chips gestaag uit. De chipproducent stapt af van de huidige 65 nanometer-maat en voert de fabricage van de kleinere, fijnere opvolgers op. Per dag maakt Intel nu 100.000 chips met transistorlijnen van 45 nanometer. Die kleinere maat levert snellere en zuinigere chips op. De volgende verkleiningsstappen, naar 32 en 22 nanometer, zijn nóg complexer. Dit dwingt sommige bedrijven ertoe de handen ineen te slaan - mede om de stijgende kosten te verdelen.

AMD is nu bezig over te stappen naar 45 nanometer. De Intel-concurrent wil in de eerste helft van dit jaar beginnen aan de productie van chips op die kleinere maat. De massaproductie moet in de tweede helft op gang maken. Ondertussen heeft Intel tegen het einde van dit kwartaal 25 procent van zijn totale chipproductie op 45 nanometer. Tegen het derde kwartaal moet de omslag plaatsvinden; 65 nanometer-chips zakken dan onder de 50 procent van Intels productie.

12 miljard

Intel-ceo Paul Otellini laat weten dat zijn bedrijf tot op heden al ruim 4 miljoen 45 nanometer-processoren heeft geleverd. Hij vertelt dat dit 72 verschillende chipmodellen zijn, afkomstig uit de vier fabrieken die al zijn omgebouwd voor 45 nanometer. Die staan in de Amerikaanse staten Oregon, Arizona en Nieuw-Mexico, en in Israël waar Intel diverse fabrieken en onderzoekslabs heeft.

De topman schat de totale investering voor 45 nanometer op zo'n 12 miljard dollar. Daarvan is 1 miljard voor de ontwikkeling van het productieproces op de kleinere transistormaat. Een slordige 2 miljard is voor de ontwikkeling van concrete producten, zoals de Penryn-, Nehalem- en Silverthorne-processoren. Het aanpassen van bestaande fabrieken en het bouwen van nieuwe fabrieken kostte nog eens 9 miljard dollar. Otellini zegt wel dat het het waard is; hij verwacht op termijn een omzet van 80 miljard dollar uit deze investering van 'maar' 12 miljard.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-03-11T09:48:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.