Sociale zekerheid niet klaar voor 2000

Het zeker stellen van de gegevensaanlevering door derden is bij zowel de Sociale Verzekeringsbank (SVB) als de Pensioen- en Uitkeringsraad (PUR) verre van afgerond. De SVB heeft de millenniumbug in de eigen systemen goed onder controle.

Voor de PUR geldt dat in mindere mate, maar deze raad kan het probleem nog de baas worden. De ketenafhankelijkheid vergt echter overduidelijk meer aandacht, evenals het opstellen van noodplannen.
Dit stelt de Algemene Rekenkamer in het gisteren gepubliceerde rapportAanpak millenniumvraagstuk en sociale zekerheid. Het is het tweede van vier rapporten die de Rekenkamer uitbrengt over 2000 en gezondheid, sociale zekerheid en zorg. Eind vorig jaar is de zorgsector bekeken, en de mate waarin verantwoordelijk minister Borst inzicht had in de situatie daar. Het controleorgaan was daarover weinig positief. Ook nu blijkt het ministeriële inzicht voor verbetering vatbaar.
De SVB voert de AOW (ouderdomspensioenen), AKW (kinderbijslag) en NAW (nabestaandenwet) uit. In 1997 ontvingen ruim vier miljoen personen bijna 48 miljard gulden aan uitkeringen. Minister De Vries (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) is verantwoordelijk voor de SVB. Zijn inzicht in de sociale-zekerheidssector betreft ook uitvoeringsinstellingen, werknemersverzekeringen, pensioenfondsen en sociale diensten. Volgens de Rekenkamer doen de GSD'en het niet best met hun 2000-aanpak. De minister bestrijdt dat overigens. De Rekenkamer sluit echter niet uit dat het beeld van De Vries 'te rooskleurig' is. Verder is de stand van zaken bij pensioenfondsen voor de minister niet helemaal helder, aldus de Rekenkamer, zodat hij ook niet weet of extra maatregelen nodig zijn.
De PUR valt onder minister Borst. Deze organisatie regelt uitkeringen en voorzieningen voor vervolgingsslachtoffers, burger-oorlogsgetroffenen en verzetsdeelnemers. In 1998 keerde de PUR 750 miljoen uit aan 43 duizend personen. De 2000-werkzaamheden bij de PUR lopen achter op de overheidsplanning. Minister Borst (die zich in de sociale-zekerheidssector alleen met de PUR bemoeit) laat weten de voortgang nauwlettender te volgen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-04-21T00:00:00.000Z Redactie Computable