Nutsbedrijven redden zich na Multihouse-flop

Na ruim een jaar een werkend systeem: dat hadden vijf nutsbedrijven na het Multihouse-debacle niet gedacht. De oplossing: geen nieuwbouw, maar hergebruik in een component-gebaseerde omgeving.

In 1997 liep de samenwerking tussen softwarehuis Multihouse en zeven nutsbedrijven over de invoering van Numis-2000 (NUtsbedrijven Management InformatieSysteem) op de klippen. Vijf van de zeven bedrijven - Nutsbedrijf Amstelland, Frigem, Intergas, Nutsbedrijven Maastricht en Obragas - staken daarna de koppen bij elkaar. "De opluchting was groot toen bleek dat we de bestaande code uit Numis-I als basis voor Numis-2 konden gebruiken", vertelt Frans Geerts, manager bij Obragas, de Brabantse energie-onderneming die als eerste het systeem in gebruik nam.
Numis-2 is gebaseerd op de broncode van Numis-1: dat zijn zevenhonderdduizend regels Cobol die met behulp van de huidige Delta-Cobolgenerator en eencompiler, geparametriseerd per nutsbedrijf, zijn overgezet naar 2,1 miljoen regels code op een open Unix Sun Solaris-productie-omgeving. Hierdoor beschikt elk nutsbedrijf over een eigen Numis-2-versie, toegesneden op het eigen bedrijfsproces. Raet IT Services, dat is opgegaan in Getronics Software Solutions, heeft het project uitgevoerd. Het maakte Numis-2 millennium-bestendig met behulp van een hulpmiddel van Delta Software.
Numis-2 is een klantinformatie- en factureringssysteem. Het bevat functionaliteit voor aardgas, elektriciteit, stadsverwarming, drinkwater en kabel-televisie. "Alle gegevens over klanten en percelen staan erin", zegt Geerts. "Bovendien incasseren wij tegen betaling bedragen voor derden, zoals rioolheffingen, gemeentelijke en provinciale heffingen en waterschapsbelasting." Numis-2 heeft koppelingen met kleinere systemen, zoals het handterminalsysteem voor de meteropname-apparatuur (Psion), het verkoop- en marketingsysteem (Amyyon), de milieusubsidie-applicatie (in Lotus Notes) en de correctiefactuur-module (in Excel).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-04-20T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.