Giraal geldverkeer ligt op oudejaarsdag stil

Het girale geldverkeer in Europa ligt 31 december stil. Voor De Nederlandsche Bank (DNB) zou een halve 'banking holiday' voldoende zijn, maar de Europese Centrale Bank (ECB) en andere landen van de Europese Unie willen een hele dag.

PvdA-kamerlid Marja Wagenaar vindt dat daarvan een verkeerd signaal uitgaat. Men zal dan snel denken dat er meer aan de hand is. Minister van Financiën Gerrit Zalm benadrukte vorige week in de Tweede Kamer dat, als ECB besluit zijn Target-systeem een dag uit de lucht te halen en de verantwoordelijke deskundigen van DNB zich daarbij aansluiten, hij niet zal zeggen dat het anders moet. Volgens Zalm hoeven daar geen zorgelijke conclusies aan te worden verbonden. Ook de Verenigde Staten en Japan treffen zo'n maatregel.
De minister kondigde aan dat de Belastingdienst niet coulant zal zijn tegenover bedrijven die door de maatregel te laat betalen. Met name grote ondernemingen bepalen, met het oog op rente-opbrengsten, op de dag en soms het uur nauwkeurig wanneer ze hun afdracht doen. December is voor de schatkist een belangrijke maand, vooral de laatste week, waarin zo'n twintig miljard gulden binnenkomt. Alleen het girale verkeer ligt stil op oudejaarsdag; er kan gewoon gepind worden.
Voor de millennium-wisseling heeft het rijk tot nu toe 2,1 miljard gulden begroot. Wagenaar wilde weten of 2000-lessen niet nuttig kunnen zijn voor de invoering van de euro. Volgens Zalm zal die beter verlopen. De effectenbeurs, banken en het ministerie zijn al klaar, maar er zijn ook achterblijvers. "Ook hier vormen de gemeenten de zwakke plek", aldus Zalm, die met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in overleg is over een gecoördineerde testaanpak.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-04-28T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.