Vakbond: kans op acties bij Atos Origin

De kans op acties bij Atos Origin is 'vrij groot' nu de automatiseerder onvoldoende wil ingaan op de gestelde cao-eisen. Dat zegt bestuurder Van Lidth de Jeude van vakbond De Unie.

De reactie die de directie van Atos Origin maandag 10 maart naar de gezamenlijke vakbonden stuurde, is waarschijnlijk onvoldoende om het vastgelopen cao-overleg te hervatten. Volgens Wouter van Lidth de Jeude, vakbondsbestuurder bij De Unie, is de kans 'vrij groot' dat de bonden het bedrijf een definitief ultimatum stellen. Dit houdt volgens hem in dat de bonden zullen aansturen op actie.

"Atos heeft nader overleg steeds afgehouden en reageren nu alleen nadat we een voorultimatum stelden", vertelt Van Lidth de Jeude aan Computable. "In de reactie zeggen ze dat ze inderdaad aanknopingspunten voor overleg zien. Maar ondertussen geven ze direct te kennen dat een aantal onderwerpen onbespreekbaar zijn, waaronder het salaris. Ze houden zich aan hun principiële stelling."

Actiebereidheid

De vakorganisaties nemen woensdag 12 maart een besluit. Volgens Unie-bestuurder Van Lidth de Jeude is de actiebereidheid vooral bij de andere vakbonden erg hoog.

Maandag 10 maart gaf Atos Origin aan de cao-onderhandelingen met de vakbonden te willen hervatten. Dat overleg liep eind februari vast toen de bonden een loonsvoorstel afwezen en de automatiseerder verdere gesprekken eenzijdig staakte. De vier vakbonden, FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond, De Unie en Qlix-IT, worden gesteund door de centrale ondernemingsraad van de automatiseerder.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Vraag me af wat "we" gaan doen.
Servers uitzetten en naar huis gaan is denk ik het enige dat AO zal voelen (omdat de klanten dat voelen. Maar als ik een paar dagen ga staken betekent dat alleen dat ik de rest van de tijd harder moet gaan werken om de deadline te halen of dat we te laat opleveren.
Afgezien van een opleverboete heeft het geen gevolgen voor AO.

Dus staken heeft geen zin tenzij "we" een heel datacenter plat gooien.

Hopelijk is dreigen met het uitzetten (het plannen ervan dus) genoeg om een aantal klanten preventief naar de rechter te laten stappen. Als het goed is hebben de Atos-medewerkers nog steeds stakingsrecht dus dan zal er toch iets moeten komen vanuit de kant van de directie om het daadwerkelijk uizetten te voorkomen.

Tot zover "the perfect world", het zal er wel op uitdraaien dat er niets veranderd.

Veranderingen komen er niet zonder slag of stoot, dus de hoogste tijd voor actie!
Geachte werkgever: van mooie praatjes hebben we schoon genoeg.

[quote]
Hopelijk is dreigen met het uitzetten (het plannen ervan dus) genoeg om een aantal klanten preventief naar de rechter te laten stappen[/quote]

Gaat toch niet gebeuren. "We" hebben hopelijk een groter verantwoordelijkheidsgevoel en gaan niet bewust schade veroorzaken

Wrijving geeft glans.

Een paar daagjes gratis voor de klant werken? Dat lijkt me misschien nog het wel beste voor hen die gedetacheerd worden.

Staken is niet waar de bonden direct aan denken. Nog niet aan de orde dus. Maar een demonstratieve aktie tijdens de lunch om het diepgewortelde ongenoegen te spuien kan een begin zijn. Wie je ook spreekt binnen AO, het wantrouwen jegens de beslissers zit erg diep als het gaat om beoordeling en beloning. Men wordt ook emotioneel als je vraagt om een mening over de directie. Alsof je een beerput opentrekt.

Het is zeker tijd voor acties. Hoe harder wij van ons laten horen, des te meer klanten van ATOS ook door hebben dat er iets niet goed. Dit kan ATOS zeker klanten kosten. En dat willen ze niet. dus we moeten zeker niet onze mond dichthouden en met met belachelijk beloningsysteem stoppen wat voor iedereen onzichtbaar is stoppen.

Het wordt tijd dat AtosOrigin en daarmee de IT sector een volwassen partner wordt, ook bij de CAO overleggen. Dan kunnen de medewerkers ook iets verwachten i.p.v. steeds weer voor een verrassing te staan

Ik heb zeer leuk werk bij ATOS, bij een goede afdeling. Echter de huidige houding van de directie schiet in het verkeerde keelgat. Laat de CAO volwassen worden. De minimum verhoging voor mensen die goed presteren moet naar 3,5 % en dit moet in de CAO geregeld worden.
Het ultimatum van de werknemers/bonden aan de werkgever loopt af op dinsdag 25 maart. Kijk op http://www.eengoedecaovooratosorigin.nl/ voor de acties.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-03-11T16:56:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.