Computer leert menselijke gebaren herkennen

Computers gaan in de nabije toekomst menselijke gebaren herkennen. Bewegingen van hand en hoofd zullen computersystemen aansturen. Prof. dr. Matthias Rauterberg zei dit vorige week vrijdag tijdens de viering van de 43ste geboortedag van de Technische Universiteit Eindhoven.

Als de gebruiker bijvoorbeeld zijn duim omhoog houdt, ziet het systeem dat als een positief teken. Volgens de Eindhovense hoogleraar moet bij het ontwerpen van systemen die de communicatie tussen mens en computer regelen, meer de mens als uitgangspunt worden genomen. De aansturing zal in toenemende mate 'natuurlijk' verlopen, via gesproken taal en de bijbehorende handgebaren en hoofdbewegingen.
Dit vereist dat ontwerpers hoogwaardige systemen voor patroonherkenning ontwikkelen. Die moeten natuurlijke menselijke communicatie kunnen interpreteren, om de gewenste reacties van de computer mogelijk te maken. Rauterberg: "De integratie van de virtuele wereld van de computer en de echte wereld van de gebruiker staat voor de deur."
Rauterberg verwacht veel van de nieuwe 'natural user interfaces'. Deze maken het mogelijk echte en virtuele objecten door elkaar te gebruiken. Als invoer herkent zo'n interface visueel of akoestisch zowel objecten als 'natuurlijke' menselijke communicatie. De uitvoer bestaat uit voor mensen gemakkelijk te begrijpen zogenaamde patroonprojectie in de vorm van video of synthetische spraak.
Natuurlijke gebruikersinterfaces hebben volgens Rauterberg veel voordelen tegenover traditionele interfaces. Ze kunnen adequaat inspelen op nonverbale menselijke communicatie. De techniek is bijna klaar voor de ontwikkeling van toepassingen. Slechts enkele problemen op het gebied van patroonherkenning en projectie resteren.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-04-26T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.