IBM start met 'e-places' en 'cockpits'

IBM Nederland schakelt over op virtuele kantooromgevingen. Het nieuwe pand in Amersfoort, dat volgende maand wordt opgeleverd, is als eerste volgens dit nieuwe werkconcept ingericht. Daarna zullen andere vestigingen volgen. In 2002 zal de operatie zijn afgerond.

Het inrichten van een virtueel kantoor werkt kostenbesparend, omdat de ruimte efficiënter wordt ingericht. Er zijn minder werkplekken dan werknemers. Volgens Amandus Lundqvist, directeur IBM Nederland, is zijn bedrijf ook overgegaan op deze kantoorinrichting om in te spelen op maatschappelijke ontwikkelingen als de fileproblematiek, parkeerproblemen, het werken in projectteams, gedeelde kinderopvang en deeltijdwerk.
IBM spreekt overe-place als het flexibel werken bedoelt. Werknemers hebben geen vast bureau en kunnen uit verschillende werkomgevingen kiezen: één van de kantoren, thuis of onderweg zijn. Op kantoor kunnen ze kiezen uit werkplekken in een open ruimte encockpits, door glazen wanden gescheiden cellen voor activiteiten die meer concentratie vergen. Ook zijn er afgesloten ruimtes voor vergaderingen. Wanneer werknemers thuis willen werken, kunnen ze op het interne netwerk van IBM inloggen. Daarnaast wil het bedrijf hotelkamers huren en inrichten waar medewerkers onderweg kunnen werken of overleggen. Van het idee om regionale vestigingen te openen om zo nieuwe medewerkers aan te trekken, zoals CMG en KSI onlangs aankondigden, is IBM al geruime tijd vanuit kostenoogpunt afgestapt. Lundqvist verwacht met het concept rond de elektronische werkplek en de vrijheid die medewerkers daarin hebben extra mensen te kunnen aantrekken.
In Europa heeft IBM ale-places in het Duitse Freiburg en het Engelse Bedfont Lakes en Manchester. Deze zomer verhuizen de eerste afdelingen van IBM Nederland naar Amersfoort. In het nieuwe kantoor, Sagitta genaamd, zijn alle plekken werkplekken: "een stoel aan een koffietafel evengoed als een bureau met een PC", zegt een interieurontwerper in een intern-IBM-magazine. De plekken zijn uitgerust met allerlei technische faciliteiten. Verder is op centrale plekken vakliteratuur en andere informatie al dan niet elektronisch beschikbaar. Medewerkers krijgen een koffer en plankruimte om hun spullen na gebruik van een werkplek op te ruimen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-04-28T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.