Privacywet kost bedrijfsleven miljarden

Er zijn nog grote onzekerheden over de kosten waarmee de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP) het bedrijfsleven opzadelt. Om harde uitspraken te kunnen doen, is diepgaand onderzoek nodig.

Die aanbeveling doet het rapportLasten van de WBP van de Projectgroep WBP. Het concludeert dat in het slechtste geval sprake kan zijn van enkele miljarden aan nieuwe kosten.
De nieuwe privacywet, begin vorig jaar bij de Tweede Kamer ingediend, is nog in behandeling. Onder meer een lobby van VNO-NCW en de Consumentenbond - die de wet onduidelijk en te gedetailleerd vinden, en daardoor onuitvoerbaar - heeft de parlementaire behandeling opgehouden. De Projectgroep pleit ervoor de invoering van de wet minimaal een half jaar uit te stellen. In de tussentijd kunnen 'bedrijfsspecifieke audits' en een 'uitgebreide bedrijfseffectentoets' meer licht werpen op de extra kosten voor het bedrijfsleven.
Die kosten vallen uiteen in 'mechanische kosten' (invoering van uit de wet voortvloeiende voorschriften), 'handling en automatiseringskosten' (aanpassing van processen en systemen) en 'organisatiekosten' (onder meer opleiding en voorlichting). Van de 'mechanische kosten' bevat het rapport een 'voorzichtige schatting waarbij het uitgaat van de laagste aannames'. In totaal gaat het om 859 miljoen gulden, en dat bedrag komt jaarlijks terug. Daarbij komt eenmalig 45 miljoen gulden voor juridisch advies. Het rapport waarschuwt echter dat 'ook eenmalige kosten zo nu en dan weer terug neigen te komen'.
Het rapport beschrijft ook knelpunten van de WBP, waarmee de kosten overigens in verband worden gebracht. Het sluit af met 'zelfregulering' als alternatief, waarin een lans wordt gebroken voor een 'Consumenten-privacyregeling' die VNO-NCW en Consumentenbond hebben opgesteld. Deze zal 'naar verwachting nauwelijks' voor hogere lasten zorgen. Wie het rapport als wapen in de VNO-lobby ziet, kan daarin worden gesterkt door de mededeling in het rapport dat die organisatie het project heeft 'geïnitieerd en gefaciliteerd'. De schatting van de 'mechanische kosten' is ook van VNO-NCW afkomstig.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-05T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.