Gemnet niet in trek bij waterschappen

Waterschappen tonen nog weinig belangstelling voor een aansluiting op 'Waterring', een eigen domein voor de waterbeheerders binnen Gemnet, het 'Gemeenschappelijk Netwerk', waarvan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) ieder 50 procent bezitten.

Begin vorig jaar meldde de Unie van Waterschappen, één van de initiatiefnemers, dat zo'n dertig leden - bijna de helft - zich voor een pilot hadden opgegeven. Nu Waterring een jaar operationeel is, hebben vijf leden een aansluiting.
Achteraf is Gemnet niet verbaasd over de geringe animo. "Het valt tegen als je naar het aanvankelijke enthousiasme kijkt, maar vergelijk je het met het tempo, waarin gemeenten aansloten, dan valt het niet echt tegen", zegt drs. Lucas Swennen, adjunct-directeur van Gemnet. Tachtig gemeenten nemen de nieuwe Gemnet-dienst intussen af. De provincies overwegen nu ook aansluiting bij Gemnet. Volgens Swennen zoeken ze een alternatief voor het bestaande IPN-net.
Voor de bestaande abonnees biedt Gemnet sinds begin dit jaar beveiligde Internet-toegang. Een door Roccade Megaplex geleverde firewall beschermt hen tegen onder meer virussen. De bescherming laat geen Java door. "Er bestaat geen tool om Java-verkeersstromen te controleren, dus kunnen we dat risico niet nemen. Tijdens een pilot bleek trouwens al dat wanneer Java wordt toegepast, dat niet voor wezenlijke zaken is. Gemeenten missen dus nauwelijks iets. Wanneer er een tool komt, zetten we die meteen in en geven we het wel door", aldus Swennen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-19T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.