Imago van de IT-branche verslechtert

De waardering voor IT-bedrijven van zowel studenten als professionele automatiseerders is het afgelopen jaar afgenomen. Dit blijkt uit onderzoek van Blauw Marktonderzoek uit Rotterdam.

Het onderzoek komen hard aan in de IT-branche. De afgelopen maanden hadden veel IT-bedrijven de mond vol over het belang van een goed imago; dat moet studenten naar de technische opleidingen en werknemers naar de IT-branche lokken.
Met name de tegenvallende resultaten van Baan dragen bij aan het negatieve beeld van de sector. Daarnaast hebben de eenzijdige communicatie over het 2000-probleem, de invoering van de euro en de personeelstekorten het imago geen goed gedaan. Baan, vorig jaar nog de grootste stijger op de ranglijst, is in een vrije val geraakt, en concurrent SAP wordt meegesleurd.
De professionele automatiseerders waarderen HP het meest, maar minder dan vorig jaar. HP blijft eerste doordat de belangrijkste mededingers Compaq, Oracle en Baan ook lager scoren. CMG en Cap Gemini zien eveneens de waardering teruglopen. Syntegra en Origin stijgen het meest. Studenten geven Oracle en Logica de hoogste cijfers. CMG blijft de bekendste IT-werkgever. Ruim 53 procent van de studenten noemt spontaan deze naam. Ook de bekendheid onder professionals is toegenomen, maar dit gaat niet samen met meer waardering. Automatiseerders overwegen steeds vaker Logica als mogelijke werkgever. Van de niet IT-bedrijven geniet ABN Amro de voorkeur, ook onder studenten.
Het succes van Logica schuilt volgens de onderzoekers grotendeels in de reclamecampagne, met de sloganIT's all about emotions. Het bedrijf kreeg de Gouden Hengel, Blauws prijs voor het bedrijf waarvan de bekendheid en waardering het meest toeneemt. Bedrijven die menselijke aspecten centraal stellen in hun campagnes scoren doorgaans goed; ook Pink Elephant en Inter Access hebben hiermee succes.
Het salaris is een steeds belangrijker criterium bij de keuze voor een werkgever, vooral bij studenten. Vorig jaar waren de starters tevreden met een beginsalaris van 3780 gulden bruto per maand, nu rekenen ze op 4130 gulden - een forse stijging, die een loongolf in het vooruitzicht stelt. Ook de automatiseerders met een commerciële achtergrond vinden het salarisperspectief belangrijk. De technici letten meer op opleidingsmogelijkheden en afwisselend werk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-18T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.