Millennium-probleem blijft heet hangijzer

Ongeveer 28 procent van de Nederlandse organisaties zal niet op tijd klaar zijn met millennium-reparaties. Vooral de sectoren landbouw en visserij en de gemeenten kampen met een achterstand. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse rapportage van het Millennium Platform.

Het onderzoek, uitgevoerd door PA Consulting Group onder tienduizend bedrijven en instellingen, geeft de situatie van begin april weer. Hieruit blijkt dat 65 procent van de Nederlandse organisaties de reparatiefase heeft afgerond. Opmerkelijk is de uitkomst dat kleinere bedrijven hun achterstand ten opzichte van de grotere organisaties grotendeels hebben ingelopen. Vorige maand nog beweerde platform-voorzitter Jan Timmer dat de branche-organisaties in het midden- en kleinbedrijf te weinig deden om het probleem aan te pakken.
Het Millennium Platform toont zich tevreden over de vooruitgang die is geboekt. Een halfjaar geleden was nog maar 44 procent van de respondenten 2000-bestendig. Tegelijkertijd maakt het platform zich zorgen over de bijna 30 procent die zegt niet tijdig gereed zijn met het aanpassen van hun kritische bedrijfsprocessen en vitale systemen en objecten. Oorzaken zijn te ambitieuze projectplannen en testfasen die langer duren dan verwacht. Ook zijn niet alle processen binnen bedrijfsketens te testen. De risico's hiervoor zijn te groot en de tijd ontbreekt. Bovendien is er nog steeds te weinig aandacht voor de ketenproblematiek, zoals de continuïteit in logistieke processen en geautomatiseerde productieprocessen die buiten de verantwoordelijkheid van IT-afdelingen vallen.
Uit het rapport komt naar voren dat de meest vitale objecten en systemen, waaronder die van de nutsbedrijven, de eeuwwende zullen overleven. Catastrofes zullen zich bijna zeker niet voordoen. Wel stellen de onderzoekers dat rekening moet worden gehouden met talloze kleinere verstoringen in bedrijfsvoeringen. Jan Timmer spoort daarom aan tot "een tempoversnelling bij de aanpak, extra aandacht voor niet-IT-aspecten en het opstellen van continuïteitsplannen".

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-18T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.