Falende systeem jaagt boeren op kosten

De Stichting Collectieve Schadeclaims Agrarische Sector (Sticosas) eist van de bedrijfsvereniging GUO een schadevergoeding van circa 1,6 miljoen gulden. Honderden agrariërs en slagers ondervinden veel last van een falend automatiseringssysteem.

Het GUO (Gemeenschappelijk Uitvoeringsorgaan) voerde anderhalf jaar geleden het nieuwe premie-, innings- en vaststellingssysteem (Prins) in bij de agrarische sector. Volgens Bert van der Tholen, voorzitter van Sticosas en werkzaam bij accountantskantoor LTB, liep dat direct fout omdat in het systeem vervuilde bestanden terecht waren gekomen. Dat veroorzaakt fouten die de bedrijven op kosten jagen.
Nadat overleg tussen GUO en de Vereniging van Accountants- en Belastingadviesbureaus (VLB) strandde, hebben gedupeerde bedrijven, waaronder veel tuinders en slagers, zich verenigd in Sticosas. Deze stichting wil de schade verhalen op GUO en, als dat niet kan betalen, op toezichthouder Lisv (Landelijk instituut sociale verzekeringen). Sticosas overlegt momenteel met GUO. Als daar niets uitkomt, start het een gerechtelijke, bestuurlijke procedure. Het houdt de civielrechtelijke weg nog achter de hand. De claim kan oplopen tot zo'n vijftig miljoen gulden als alle werkgevers zich aanmelden.
Prins is een door GUO gebouwd Cobol-systeem, draaiend op een AS/400-platform. Invoering ervan betekende een nieuwe werkwijze en minder administratieve rompslomp. Marcel Pisa van GUO erkent dat er fouten zijn gemaakt. Invoering van Prins was volgens hem echter zo'n grote ingreep dat kinderziektes onvermijdelijk zijn. "Prins is in essentie een goed systeem dat de lasten van werkgevers omlaag kan brengen." Pisa legt de schuld deels bij de werkgevers en de accountants, die zelf verkeerde gegevens zouden hebben aangeleverd. Correctie is moeilijk, omdat handmatige invoer in Prins niet kan. Pisa geeft echter toe dat betere voorlichting over de opzet van het systeem veel ellende had kunnen voorkomen.
Van der Tholen beschuldigt GUO van arrogantie. "De vereniging heeft op eigen houtje besloten het nieuwe systeem in te voeren. Ik krijg de indruk dat ze nauwelijks hebben proefgedraaid". Lisv heeft afgeraden Prins in te voeren. "GUO is echter verantwoordelijk voor de eigen bedrijfsvoering. We wachten wel af of ze contact opnemen over eventuele claims", aldus woordvoerster Dianne Paarhuis.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-19T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.