Helft bedrijven gebruikt eind 1999 Internet

De helft van de bedrijven met computers gebruikt eind dit jaar Internet, zo verwachten ondernemers. Twee jaar geleden was dat bij één op de drie het geval. Dit blijkt uit de jaarlijkse Automatiseringsenquête van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek), gehouden onder ruim dertienduizend bedrijven.

Het aantal Internet-gebruikers groeit het snelst bij de groep kleinere bedrijven (vijf tot vijftig werknemers). Internet wordt steeds intensiever gebruikt in het zakelijk verkeer. Eind 1999 bieden bijna 22 duizend bedrijven hun producten of diensten op de een of andere manier aan via Internet. Dat is een toename met 70 procent ten opzichte van eind 1997.
Ruim 28 duizend kleinere bedrijven gebruiken eind dit jaar Internet. Dat is anderhalf keer zoveel als twee jaar geleden. Net als eind 1997 passen de grootste geautomatiseerde bedrijven Internet het meest toe. Van de ruim 2500 bedrijven met ten minste tweehonderd werknemers heeft 84 procent een Internet-aansluiting. Eind 1997 was dit nog 70 procent.
Van de toepassingen zijn email en het websurfen nog steeds het populairst. Beide toepassingen komen, evenals twee jaar geleden, voor bij bijna 90 procent van de bedrijven met een Internet-aansluiting. Van deze bedrijven zal eind 1999 bijna één derde tegen betaling externe databanken raadplegen, zo verwachten de ondernemers.
E-commercie, zoals bestellen en betalen via Internet, komt nog niet op grote schaal voor, maar is wel in opkomst. Eind 1999 zal 27 procent van de in totaal 22 duizend bedrijven die producten of diensten aanbieden via Internet naar verwachting elektronische bestellingen ontvangen. Circa achtduizend bedrijven (37 procent) zullen 'after sales'-diensten verlenen. Eind 1997 lagen die percentages op 25 en 33. Elektronisch betalen via het Internet is eind dit jaar mogelijk bij zo'n vierduizend bedrijven, tegenover bijna 2300 eind 1997.
De totale IT-kosten voor alle bedrijven bedragen in 1999 naar verwachting 27,3 miljard gulden. Dit is 16 procent meer dan de 23,5 miljard van 1997. Automatiseringskosten bestaan grotendeels uit jaarlijks terugkerende uitgaven aan hardware en software, de inhuur van IT-personeel en de loonkosten voor het eigen automatiseringspersoneel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-27T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.