General Electric koopt Nederlandse Applicare

General Electric (GE) neemt Applicare Medical Imaging uit Zeist over. De Medical Systems-divisie van het Amerikaanse concern, goed voor een jaaromzet van honderd miljard dollar, complementeert met de overname zijn eigen grafische systemen voor de medische sector.

Applicare blijft als zelfstandige onderneming functioneren. "Wij houden onze eigen naam, blijven onze eigen producten voeren, via de bestaande verkoopkanalen, en houden het bestaande management", aldus Applicare-directeur Ruud Kroon. "General Electric, die doorgaans nogal kieskeurig is in zijn partners, is voor ons een extra kanaal."
Het bedrijf uit Zeist is met vijftig medewerkers en een omzet over 1998 van 6,5 miljoen gulden relatief klein. Applicare verdubbelde zijn omzet echter twee jaar op rij en baarde opzien met megacontracten bij het Amerikaanse Ministerie van Defensie en British Telecom (BT). Het Pentagon rust duizenden werkstations in militaire ziekenhuizen en kruisers uit met de software van Applicare. BT verkoopt het pakket onder zijn eigen naam.
Directeur Kroon legt uit dat het softwarepakket Radworks het mogelijk maakt diagnostisch medisch beeldmateriaal op Windows NT-computers te visualiseren. "Omdat geen filmmateriaal en dure Unix-machines nodig zijn, levert dat grote kostenbesparingen op", aldus Kroon. Daarnaast is via Internet het beeldmateriaal wereldwijd te bekijken.
GE en Applicare doen geen mededelingen over de overnamesom. Wel zegt Kroon dat het gezien de omvang van Applicare om heel veel geld gaat. In het geruchtencircuit is zelfs het overnamebedrag van 150 miljoen dollar te horen.
In eerste instantie neemt GE 80 procent van de Applicare-aandelen in zijn bezit. Over drie jaar zal het bedrijf zich volledig eigenaar kunnen noemen. De huidige zeven aandeelhouders, Holland Venture en een aantal medewerkers, verkopen daarbij hun belang.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-06-02T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.