'ICT-beleid overheid ontbeert coördinatie'

De ICT-nota die het kabinet deze week presenteerde, biedt geen oplossing voor de problematiek omtrent de coördinatie van het beleid.

Dit zegt PvdA-kamerlid Marjet van Zuijlen in een reactie op het stukDe Digitale Delta, dat minister Annemarie Jorritsma van Economische Zaken (EZ) maandag naar het parlement heeft gestuurd.
In de beleidsbrief geeft het kabinet aan te streven naar een integraal ICT-beleid. Volgens Van Zuijlen zit de kracht van de nota meer in de opsomming van maatregelen, dan in vernieuwend beleid. De coördinatieproblemen tussen de departementen blijven in haar ogen bestaan. Als voorbeeld noemt de parlementariër het ontbreken van een duidelijke visie over de kabel. "De ministeries verschillen hierover van mening. Dit geldt ook voor het frequentiebeleid." De sociaal-democrate pleitte in een eerder stadium al voor een apart bewindspersoon voor IT-zaken. "In ieder geval zou EZ strengere coördinatie moeten uitoefenen. Op dit moment ontstaat alleen maar onnodige vertraging."
Kamerlid Joop Wijn van het CDA vindt dat EZ teveel op de achtergrond opereert. "Het is al een jaar heel stil op dit ministerie. Voor de herstructurering van het Centraal Bureau van de Statistiek haalt Jorritsma zelfs geld uit de ICT-budgetten."
Branche-organisatie Fenit pleit voor de oprichting van een Nationaal Kenniscentrum Informatietechnologie Overheid. Deze instelling moet de plannen van de verschillende departementen op elkaar afstemmen. Parlementariër Wijn voelt wel iets voor dit plan. "We moeten zorgen dat de overheid op de hoogte blijft van de ICT-trends. Ik mis in de nota een goed plan om dit te waarborgen. Een kenniscentrum kan hierin voorzien."
Hella Voûte van de VVD vreest dat een nieuw kenniscentrum louter tot meer bureaucratie leidt. "En we beschikken immers al over het Telematica Instituut." Sylvia Roelofs, directeur van Fenit, is het daar niet mee eens. Zij vindt dat de overheid op voorhand haar visie moet uitwerken met marktpartijen. "Dit gebeurt nog onvoldoende. Ook op dit gebied kan het door ons gewenste Kenniscentrum een rol spelen. Dit centrum moet namelijk in nauw overleg met marktpartijen opereren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-06-24T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.