AT&T verlegt koers ondanks winstgroei

Telecommunicatieconcern AT&T boekte in het vierde kwartaal van 1998 een winstgroei van 58 procent. De netto winst van de grootste aanbieder van telefoondiensten van de VS kwam uit op bijna twee miljard dollar, inclusief buitengewone baten. De omzet steeg met 4,8 procent tot ruim 13,5 miljard dollar.

De goede cijfers zijn toch voor AT&T mede aanleiding de marktstrategie te verfijnen. Het bedrijf lijdt onder teruglopende inkomsten uit lange-afstandstelefonie door particulieren (min 3,6 procent). Het concern wil zich meer gaan richten op ten eerste diensten aan grote zakelijke gebruikers van geavanceerde telecommunicatiesystemen en ten tweede particulieren die een persoonlijk pakket aan diensten verlangen, variërend van Internet tot mobiele telefonie.
Afgezien van bijzondere baten bedroeg AT&T's resultaat 1,78 miljard dollar. Het concern boekte een eenmalige opbrengst van 313 miljoen dollar uit afgekochte pensioenverplichtingen voor ongeveer twintigduizend werknemers. Verder leverde een nieuwe manier van het boeken van kosten voor de ontwikkeling van software 42 miljoen dollar op.
De verliezen in de lange-afstandstelefonie van consumenten (goed voor een omzet van ruim 5,5 miljard dollar) werden in de laatste maanden van 1998 gecompenseerd door betere prestaties in zakelijke diensten. Daar steeg de omzet met 4,7 procent naar 5,7 miljard dollar, vooral door een sterke groei van de data-overdracht. Het leeuwendeel van de omzet uit zakelijke klanten komt echter nog altijd uit lange-afstandsgesprekken: 5,4 miljard dollar. De inkomsten uit draadloos telefoneren stegen met 25 procent tot 1,5 miljard dollar. AT&T verwierf in drie maanden tijd bijna 450 duizend nieuwe abonnees. Deze groei was dubbel zo groot als die in hetzelfde kwartaal van 1997. Een saneringsoperatie leverde AT&T een kostendaling met 2 procent op. De operationele kosten van het bedrijf kwamen in het vierde kwartaal uit op 10,7 miljard dollar.
Internet-aanbieder Worldnet, dochter van AT&T, kon in de laatste drie maanden van 1998 1,4 miljoen nieuwe abonnees inschrijven. De inkomsten uit Internet-activiteiten blijven voor AT&T vooralsnog beperkt: 108 miljoen dollar in het vierde kwartaal, tegenover 67 miljoen in dezelfde periode in 1997.
Over heel 1998 kwam de winst van AT&T uit op 6,4 miljard dollar, tegen 4,4 miljard in 1997. De omzet van het concern steeg van 51,6 miljard naar 53,2 miljard dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-01-26T00:00:00.000Z Redactie Computable