Provider moet beschermd document verwijderen

Internet Service Providers (ISP) die weten dat er teksten op hun systemen staan, waarvan het auteursrecht in handen is van de de Scientology-beweging, moeten deze teksten verwijderen. Dit heeft de rechtbank van Den Haag woensdag bepaald. Scientology had de zaak aangespannen tegen een aantal Internet-aanbieders.

Publiciste Karin Spaink had op haar pagina's een aantal teksten van Ron Hubbard, stichter van Scientology, op haar website gepubliceerd. Vanaf 1996 citeert zij uit deze teksten. Volgens de rechter is citeren toegestaan. De zaak diende in 1996 al in kort geding. Toen oordeelde de rechter dat in beginsel aansprakelijkheid ontbreekt voor de ISP's voor alle onrechtmatige handelingen van abonnees, zoals het schenden van het auteursrecht.
Deze week ging de Haagse rechtbank hier nader op in. De rechters bepaalden nu dat de ISP's wel onrechtmatig handelen als ze teksten niet van hun systemen halen, als iemand ze op de schending van het auteursrecht heeft gewezen. In tegenstelling tot de uispraak in kort geding, verwacht de rechtbank nu wel enige activiteiten van de ISP's, als ze van de onrechtmatigheid weten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-06-11T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.