Journalisten eisen procedure tegen PCM

De journalistenvakbond NVJ moet zo snel mogelijk tegen Perscombinatie (PCM) gaan procederen over schendingen van auteursrechten van freelancers via Internet. Bovendien zullen de onderhandelingen over verdere gebruik uitgaan van een vergoeding van 20 procent, in plaats van de door de PCM voorgestelde 2 procent.

Dat is zaterdag op basis van een motie besloten op de jaarvergadering van de sectie freelance van de bond in Rotterdam.
Al in oktober had de NVJ leden opgeroepen om mee te doen aan een procedure tegen Perscombinatie wegens "de grootste overtreding van het auteursrecht die in Nederland ooit heeft plaatsgehad", via de site van de Nederlandse Persdatabank (NPD). De bond heeft nog geen procedure gestart.
Het gevolg van het besluit is dat de databank met krantenartikelen uit alle kranten van de Perscombinatie meer zal gaan kosten en pas later winstgevend zal worden. Perscombinatie had bij de opzet van de databank verzuimd om freelancers toestemming te vragen voor het gebruik en had evenmin een vergoeding aangeboden. Tegen die situatie heeft al een nieuwe bond, de Freelance Associatie (FLA), in februari een kort geding aangespannen waarna de toegang tot freelance artikelen in de databank werd afgesloten en er onderhandelingen van start gingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-06-21T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.