Kabinet bevriest uitgaven stimulering ICT

Het kabinet gaat geen extra geld uittrekken ter stimulering van ICT in Nederland, omdat ons land volgens het kabinet al een plaats in de internationale ICT-topgroep inneemt.

Dat blijkt uit de nieuwe kabinetsnota getiteld 'De Digitale Delta, Nederland online', die minister Jorritsma vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De nota biedt voornamelijk een overzicht van lopende activiteiten.
Er zal aan een extra topopleiding voor IT'ers gewerkt worden. Er zal ook een begin worden gemaakt met elektronisch aanbesteden. Dit jaar nog komt er verder een gedragscode voor electronic commerce en komen er nota's uit over telecom en over de kabel. Er zal een tweejaarlijkse ICT-toets komen om een goed beeld te krijgen van de ontwikkelingen. Ook zal er een klein, maar gezaghebbend extern platform worden opgezet met voortrekkers uit de informatiemaatschappij om het ICT-beleid te toetsen. Er komt ook nog een onderzoek naar elektronisch betalen aan en van de overheid. E-commerce als zodanig wordt niet als hoofdonderwerp aan de orde gesteld, en de nota noemt ook niet specifiek de achterstand op dat gebied ten opzichte van bijvoorbeeld Duitsland.
Om te voorkomen dat het tekort aan IT'ers, dat in Nederland groter is dan in andere landen, en een tekort aan expertise nieuwe ontwikkelingen belemmeren, zal Nederland waarschijnlijk een top-opleidingeninfrastructuur voor IT-onderzoekers en -deskundigen krijgen, een idee dat uit detask force 'Werken aan ICT' van Risseeuw voortkomt.
Het kabinet vindt dat de regering 'een groot aantal initiatieven' neemt om de ICT-basis in Nederland te versterken, waarmee in de periode tot en met 2002 ruim 1 miljard gulden is gemoeid. Daarnaast financieren ministeries een groot aantal activiteiten binnen hun eigen begroting, waaronder bijvoorbeeld de stimulering voor het bedrijfsleven door het Ministerie van EZ en het project Onderwijs online van het Ministerie van OC&W.
Het kabinet vindt de Nederlandse positie op ICT-gebied relatief gunstig, want Nederland neemt volgens het kabinet op de wereldranglijst de zevende plaats in. Nederland wordt, met de VS, Singapore en de Scandinavische landen tot de kopgroep gerekend volgens de Information Society Index.
Het kabinet baseert De Digitale Delta op vijf pijlers: de telecommunicatie-infrastructuur, kennis en innovatie, toegang en vaardigheden, regelgeving en inzet van ICT bij de overheid.
Het kabinet vindt dat de capaciteit van de kabel nog onvoldoende wordt benut. Ook voor nieuw ondernemerschap binnen het ICT-bedrijfsleven zijn er nog teveel belemmeringen. Het kabinet wil kennismaken met moderne ICT-omgevingen en het opdoen van vaardigheden stimuleren. Daarvoor zal in het najaar een campagne richting bedrijfsleven van start gaan. Ook binnen het onderwijs is een inhaalslag nodig.
In 2002 moet minimaal een kwart van de publieke dienstverlening langs elektronische weg plaats vinden.
De volledige nota is te downloaden op de site van het Ministerie van Economische zaken (http://info30.minez.nl/cgi-bin/pu2-retrieve.pl?05R105).
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-06-21T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.