Levensmiddelenhandel ongevoelig voor 2000

De Nederlandse consument hoeft vanwege de eeuwwisseling niets te hamsteren. De supermarkten zijn er stellig van overtuigd dat ze de distributie van levensmiddelen onder controle hebben.

Wel kan een kleine beperking in het assortiment optreden. Volgens het Platform Voeding is de huidige dioxine-affaire echter een voorbeeld van de adequate reactie van de distributeurs in Nederland.
Dat is de boodschap die het Millennium Platform Voeding de komende tijd met nadruk gaat verbreiden via de vrouwenbladen. De reclamefolders van de supermarkten zullen dezelfde boodschap verkondigen als het Platform. Het personeel in winkels en fabrieken krijgt aparte voorlichting om hun eigen vragen en die van consumenten te kunnen beantwoorden.
Er is tevens een 'herenakkoord' gesloten om te voorkomen dat supermarkten millenniumangst op gaan wekken in hun reclamemateriaal - overigens is het volgens de Nederlandse Reclame Code verboden om via reclame angst op te wekken. Ook de term 'hamsteren' wordt doelbewust vermeden.
Deze week beginnen proeven die probleemloze bestelling en levering van zuivel, aardappelen, groente en fruit moet garanderen. Dezelfde proeven lopen ook bij grote industriële bakkerijen. Bij brood kan er weinig mis gaan, omdat de meelfabrieken een tarwevoorraad van drie weken aanhouden.
Er zijn wel enkele risicofactoren. Er is in de levensmiddelensector weinig extra opslagcapaciteit, maar wat er is wordt gemaximaliseerd. Buitenlandse leveranciers die niet voldoen aan de tests worden gepasseerd.
In het Millennium Platform Voeding nemen deel het Centraal Bureau voor Levensmiddelen, de Stichting Merkartikelen, het ministerie van Landbouw en grote fabrikanten van voedingsmiddelen en leveranciers van grondstoffen. Alle deelnemers benadrukken dat de winkels storingsvrij kunnen draaien tijdens de eeuwwisseling.
De banken garanderen storingsvrij betalingsverkeer, en de elektriciteitssector zegt vrijwel geheel klaar te zijn. Bij stroomuitval wordt herstel binnen acht uur gegarandeerd - volgens kenners aanvaardbaar omdat gekoelde producten minstens 24 uur goed blijven. De telecom- en transportsectoren bieden soortgelijke garanties.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-06-22T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.