Winst Motorola valt fors hoger uit

Motorola boerde in het tweede kwartaal beter dan door de financiële wereld verwacht. De producent van chips- en telecomapparatuur boekte een bedrijfsresultaat van 273 miljoen dollar. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog zes miljoen, exclusief bijzondere baten en lasten.

Tegenvallend was echter de omzetontwikkeling: van 7 naar 7,5 miljard dollar. Samen met mogelijke tegenvallers in het Iridium-project waarvoor Motorola waarschuwt, zorgde de beperkte omzetgroei voor een dalende koers van het aandeel Motorola op de beurs in New York.
Motorola reserveerde 126 miljoen dollar om zijn belang in het Iridium-project af te kunnen schrijven. Mogelijk dat na de zomer wederom reserveringen nodig zijn, aldus het bedrijf uit Schaumburg in de staat Illinois. Dit zal echter alleen gebeuren als ook de andere partners bereid zijn te investeren.
In het tweede kwartaal 1998 werd 1,9 miljard dollar gereserveerd voor het project. Motorola heeft een belang van achttien procent in Iridium, dat telefonie per satelliet aanbiedt. Iridium heeft moeite om abonnees te vinden en kan zijn schulden niet aflossen.
De winst van Motorola, inclusief lasten, kwam uit op 206 miljoen dollar, tegenover een verlies van 1,3 miljard in het tweede kwartaal van 1998.
Robert Growney, president en chief operating officer, stelde dat de resultaten tot stand kwamen via 'een behoorlijke groei' in de halfgeleiders en 'zeer belangrijke groei' waar het gaat om mobiele telefoons. Verder zorgden het herstel van de Aziatische markten en de voordelen van een saneringsprogramma binnen het bedrijf ervoor dat Motorola het tij mee had, aldus Growney.
Het orderboek voor de komende tijd is goed gevuld. Bell Atlantic bestelde een miljoen telefoons van het type StarTac. Het totale orderboek voor telefoons vulde zich in het tweede kwartaal met 21 procent meer opdrachten tot een totaal van 3,2 miljard dollar. De omzet van deze divisie in het tweede kwartaal steeg met zeventien procent tot 2,8 miljard.
De verkopen van halfgeleiders stegen met negen procent tot twee miljard dollar. De totale waarde van de orders in dit segment groeide tot twee miljard.
Het bedrijfsonderdeel dat infrastructuur voor telecommunicatie ontwikkelt, zette 1,6 miljard om.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-07-15T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.