IT vermindert administratieve lastendruk

Informatie- en communicatie-technologie is het voornaamste wapen waarmee de Commissie Administratieve Lasten de enorme administratieve druk wil verminderen. Voorgesteld wordt een centrale website voor overheidsformulieren op te richten.

Bedrijven moeten daar alle voor hen relevante formulieren kunnen vinden. Zij moeten via die ene site aan hun informatieverplichtingen kunnen voldoen. Dit blijkt uit het rapportRegels zonder overlast, dat vandaag aan minister Jorritsma (Economische Zaken) is aangeboden. Commissielid I. Snellen presenteert de aanbevelingen over IT-toepassingen.
Belangrijk uitgangspunt is dat ondernemingen informatie slechts eenmaal aanleveren. Definities binnen (en tussen) de verschillende domeinen worden zoveel mogelijk geharmoniseerd. Bedrijven moeten straks op geïntegreerde wijze aan hun informatieverplichtingen bij de verschillende instanties kunnen voldoen. Met als ingang een overheidsorgaan (bijvoorbeeld de fiscus), een onderwerp (milieuvergunningen) of een episode (het starten van een bedrijf of het in dienst nemen van werknemers) moeten alle formulieren met een muisklik van de centrale site zijn te halen.
Omdat het gebruik van IT binnen bedrijven nog zeer uiteen loopt, adviseert Snellen in het berichtenverkeer tussen bedrijven en overheidsinstellingen een groeimodel te volgen. Daarbij komt dit berichtenverkeer via een centrale Internetsite tot stand. Aan de interactiviteit, integratie en standaardisatie wordt stap voor stap gewerkt.
In de eerste fase worden alle formulieren op een centrale site geplaatst. Voor de rest verandert er weinig. In fase twee wordt bewerkstelligd dat een gegeven uit een ingevuld formulier tevens te gebruiken valt voor andere formulieren. In fase drie komt de standaardisatie op gang. Vragen worden op ieder formulier in dezelfde volgorde gesteld. Harmonisatie van begrippen vindt plaats. Stap voor stap groeit de toepassing door naar een uniformere wijze van informatie-uitwisseling door overheidsinstellingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-25T00:00:00.000Z Redactie Computable