IT bespaart miljarden op administratie

De Commissie Administratieve Lasten constateert dat voor de verlichting van administratieve lasten door de inzet van informatie- en communicatie-technologie al veel initiatieven zijn gestart. Ook deze lopende projecten zullen flinke besparingen opleveren, die kunnen oplopen tot miljarden guldens per jaar.

De Commissie, die onder voorzitterschap staat van oud-Shell-topman Slechte, onderscheidt bij deze initiatieven twee beleidslijnen. De eerste lijn is het op een andere wijze creëren, bewerken en aanleveren van gegevens in de interactie tussen overheid en bedrijfsleven. De tweede is het vragen van minder gegevens aan het bedrijfsleven. Dit kan door een reorganisatie van deback-office van de overheid. Deze gaat steeds meer werken met unieke identificatienummers, authentiek gegevensbeheer, basisregistraties en verwijzingsindexen.
Stroomlijning van informatie-creatie en -verstrekking kan jaarlijks miljarden guldens besparen. Als voorbeelden van goede projecten noemt de Commissie de directe elektronische aangifte voor de fiscus. Verder ontwikkelt de Belastingdienst een volledige set van instrumenten en automatiseringsapplicaties om te komen tot een papierloze controle bij ondernemingen. Ook Edisent van het CBS kan als voorbeeld dienen. Dit is een module die in bedrijfsadministraties kan worden geïnstalleerd om daar 'met één druk op de knop' de benodigde gegevens uit te halen.
Aardig is ook Edisheet, een elektronische versie van enquêtes. Een ander voorbeeld is Idea, een experiment van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel, de Belastingdienst, het CBS en Cadans. Idea ontleedt de bedrijfsadministraties in samenstellende elementen. Per informatievraag van overheidsinstellingen wordt een relatie gelegd met deelverzamelingen uit die administraties. Alle informatie-elementen die informatievragers nodig hebben, behoeven slechts één keer in de gegevensset te worden opgenomen. Met dit initiatief valt circa 50 procent (tweehonderd miljoen gulden per jaar) op de administratieve lasten bij de ongeveer 150 duizend bedrijven in de detailhandel te besparen.
Veel geld is ook te besparen met 'elektronische heerendiensten' (EHD). Dit is een gezamenlijk project van Economische Zaken, de Belastingdienst, CBS en het Landelijk Instituut Sociale Verzekeringen (Lisv). Hiervoor is een architectuur opgesteld die via softwaremodules in de admnistratiepakketten voor het midden- en kleinbedrijf kan worden verwerkt. Eind 2000 zal de software op de markt komen. Op vijf terreinen van wetgeving zou hiermee ruim 1,5 miljard gulden per jaar te besparen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-25T00:00:00.000Z Redactie Computable