Intel weet resultaat te verdubbelen

Intel heeft in het tweede kwartaal een bedrijfsresultaat geboekt van 1,75 miljard dollar. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van het tweede kwartaal van 1998.

Het resultaat van 's werelds grootste chipfabrikant viel de financiële analisten enigszins tegen; zij hadden gerekend op een winst van 53 dollarcent per aandeel, waar Intel 51 cent realiseert. Intel zelf spreekt zich hoopvol uit over de tweede helft van het jaar, vooral het laatste kwartaal.
De omzet van het bedrijf, gevestigd in Santa Clara (Californië), kwam uit op 6,75 miljard. Dit was een jaar geleden 5,93 miljard. In het eerste kwartaal 1999 kwam de omzet uit op 7,1 miljard dollar.
Ondanks de dalende omzet, wist Intel zijn winst in lijn met de verwachtingen te houden. Analisten schrijven dit toe aan de productiviteit van de fabrieken, die hoger is dan ooit. Beleggers hebben bovendien nog altijd veel vertrouwen in het vermogen van Intel de productiekosten laag te houden.
Samen met de problemen die concurrent AMD als gevolg van de concurrentieslag ondervindt, zal dat de winstgevendheid van het bedrijf op peil houden. Intel's marktaandeel in consumenten PC's steeg in mei naar 49 procent, van 46 procent in april en 34 procent in februari. Dat van AMD daalde naar 39 procent in mei.
De gemiddelde prijs per verkochte Intel-chip liep flink terug, veroorzaakt door fors stijgende verkopen van goedkope PC's met eenvoudiger chips. Intel voorziet een stijging van de bruto marge in het derde kwartaal naar 60 procent.
Volgens chief executive Craig Barrett stijgt de verkoop van de nieuwe Pentium III-chips sterk. "De Pentium III, een multimedia processor voor hoge prestaties zoals de meest veeleisende Internet-applicaties, ligt op schema om onze meest succesvolle chip ooit te worden", aldus Barrett.
Intel zal tevens komen met snellere processors, op het moment dat de vraag weer toeneemt na de zomervakantie. Deze Pentium III met een breedte van de circuits van 0,18 micron (in plaats van de huidige 0,25 micron), moeten Intel in staat stellen zijn marges te vergroten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-07-15T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.