Na productie komt nu ook IT uit Azië

Gedreven door de structurele krapte op de arbeidsmarkt haalt een deel van de westerse informatie-industrie zijn IT-diensten uit andere delen van de wereld.

De trend van Amerikaanse en Europese bedrijven om productiecapaciteit te verplaatsten naar goedkopere werelddelen, en zich te concentreren op dienstverlening, komt daarmee in een volgende fase.
Youngwood uit Wijk bij Duurstede heeft een alliantie gesloten met de Indiase systeemintegrator en softwareleverancier Tata Infotech, die 4500 hooggekwalificeerde IT'ers in dienst heeft. Het dertig medewerkers tellende Youngwood dient als voorportaal voor bedrijven die de Indiase arbeidspool willen gebruiken, maar zaken willen doen met een Nederlands bedrijf. "Wij leveren het account- en projectmanagement; de uitvoering vindt waar mogelijk plaats in India", zegt Youngwoods algemeen directeur Gert van Hasselt.
Vanwege de combinatie van deze hoge kwaliteit en de relatief lage loonkosten, hebben veel bedrijven hun 2000-klussen de afgelopen jaren al in India laten uitvoeren. Ook hebben veel softwarebedrijven, zoals Baan en Oracle, een ontwikkellaboratorium in India. Naast India is ook Oost-Europa in trek. Infopulse uit Best bijvoorbeeld heeft onder eigen naam een IT-bedrijf opgezet in Roemenië. Maar het inzetten van een lokale, in dit geval Indiase, IT-organisatie voor de Nederlandse markt is een nieuwe trend.
Om koudwatervrees bij klanten weg te nemen, probeert Youngwood garanties in te bouwen. "Wij gaan kwaliteitsnormen aan het projectwerk verbinden en voor grote projecten laten we door externe partijen een audit uitvoeren", aldus Van Hasselt. Het zwaarste argument is echter de beschikbare capaciteit van arbeidskrachten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-02T00:00:00.000Z Redactie Computable