Docenten vertragen de invoering van IT

De knelpunten bij de invoering van IT in het hoger onderwijs liggen voor een groot deel bij de docenten. Het grootste probleem is dat zij kampen met gebrek aan tijd. Ook de geringe IT-vaardigheden van de docenten en de geringe bereidheid om hiervoor tijd vrij te maken spelen een rol.

van de Wetenschappelijke Technische Raad (WTR) van Surf, de samenwerkingsorganisatie voor het hoger onderwijs. De WTR constateert eveneens dat het geringe aantal computers voor de studenten een probleem vormt bij de invoering. Geld is verrassend genoeg geen knelpunt.
De adviesraad beveelt aan te investeren in Internet-toegang voor studenten. Het zou gaan om een tijdelijke investering, omdat de WTR verwacht dat de kosten de komende jaren zullen dalen. Tot die tijd dienen de studenten te beschikken over een 'telejaarkaart', een virtuele tegenhanger van OV-jaarkaart. Hierdoor beschikken zij over een thuisabonnement op Internet en hoeven ze geen telefoonkosten te betalen.
Het Nederlands hoger onderwijs is volgens de WTR positief over de bijdrage van IT aan de kwaliteit van de educatie. De betrokkenen gebruiken de technologie vooral om het onderwijs onafhankelijk van tijd en plaats te maken, waardoor studenten bijvoorbeeld via Internet de lesstof tot zich kunnen nemen waar en wanneer zij willen. Op dit moment maakt bijna 50 procent van de studenten een keer per week gebruik van Internet of email.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-02T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.