IT-stimulering door fiscale maatregelen

Toepassing van IT in het bedrijfsleven valt - bij voorkeur - te stimuleren door fiscale maatregelen. Voor investeringen in computergebruik zou een extra belastingaftrek moeten komen.

Dit blijkt uit het rapportOp afstand het beste, een coproductie van VNO-NCW, MKB-Nederland en de Belastingdienst. Daarnaast stelt het rapport de invoering voor van systemen voor het elektronisch aangifte doen en betalen van loon- en omzetbelasting. Belastingcontrole zou geheel papierloos moeten gaan. Dit kan door beter gebruik te maken van elektronische gegevens uit de administratie van de ondernemer. Tenslotte wordt voorgesteld een elektronische dienst voor informatievragen op te richten.
Met deze vier voorstellen worden twee vliegen in een klap geslagen. De achterstand die met name het midden- en kleinbedrijf heeft bij het IT-gebruik wordt erdoor ingelopen. Daarnaast leiden de voorgestelde maatregelen tot administratieve lastenverlichting. De besparing door innovatieve toepassing van IT kan oplopen tot 170 miljoen gulden per jaar. Dat komt tegemoet aan de Commissie Slechte, die onlangs voorstellen deed ter vermindering van de administratieve overheidslasten.
Het rapport beveelt aan een extra afschrijving voor IT-investeringen in het leven te roepen. Deze IT-investeringsaftrek is vergelijkbaar met de huidige energie-investeringsaftrek. Gelet op de doelstellingen moet het om relatief geringe investeringen gaan. Te denken valt aan een drempelbedrag van duizend gulden en een maximum van tienduizend gulden, of een aantal schijven met een aflopend percentage. Omdat met name het gebruik van software moet worden gestimuleerd, kan voor software een hoger aftrekpercentage gelden. Eventueel zou de aftrek beperkt kunnen blijven tot software. Dit voorkomt dat het belastinginstrument massaal wordt gebruikt voor de (vervangings-) investering in computers die men ook zonder fiscale stimulering wel zou hebben gepleegd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-08T00:00:00.000Z Redactie Computable