Op naar papierloze belastingcontrole

Een volledig elektronische belastingcontrole waar geen papier meer aan te pas komt, biedt voordelen aan zowel de ondernemer als de Belastingdienst. Het rapport over de fiscale stimulering van IT in het bedrijfsleven, Op afstand het beste, dat VNO-NCW en MKB-Nederland samen met de Belastingdienst hebben gemaakt, pleit hier krachtig voor.

Vertrekpunt voor deze aanpak is het Audit File/Clair-concept, waarbij de elektronische gegevens uit de bedrijfsadministratie vernuftig worden gebruikt. De Audit File is een digitale neerslag van de boekhoudmutaties zoals die worden aangemaakt met financiële softwarepakketten. Clair is een applicatie die de ambtenaar van de Belastingdienst in staat stelt de Audit File te benaderen en te raadplegen. Audit File/Clair is voor een deel van de administratie, het grootboeksysteem, in een vergaand stadium van ontwikkeling.
Het voorstel is om het principe van Audit File/Clair uit te breiden naar andere onderdelen van de administratie van de ondernemer. Gedacht wordt aan de in- en verkoopadministratie, de loonadministratie, de voorraadadministratie en de afrekensystemen. De Belastingdienst kan zo beter controleren, en de ondernemer bespaart tijd. Verder vereenvoudigt de bewaarplicht en wordt de loonadministratie gemakkelijker. Overigens mag de ondernemer zelf bepalen of hij de Audit File beschikbaar stelt. De fiscus verplicht dit niet. Het voorstel sluit aan bij initiatieven in de accountancy om tot meer standaardisatie van de financiële en boekhoudsystemen te komen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-08T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.