'IT heeft geen behoefte aan algemene cao'

De IT-branche heeft geen behoefte aan een algemeen verbindende cao. Dit zei Fenit-voorzitter Henk Broeders vorige week op het jaarcongres van FHI, de federatie van technologie-branches.

De sociale partners onderhandelen momenteel over de algemeenverbindendverklaring (av) van de hardware-cao. Zij hopen het resultaat van de gesprekken binnenkort voor te leggen aan de minister van Sociale Zaken, die vervolgens een algemene gelding aan het akkoord kan geven. Als dit gebeurt, binden de afspraken niet alleen de leden van werkgeversorganisatie Vereniging ICT Nederland, maar ook de overige bedrijven in de Informatie-, Communicatie- en Kantoortechnologiebranche (ICK). Hierdoor ontstaan uniforme arbeidsvoorwaarden voor alle werknemers in de hardwaresector.
Fenit-voorzitter Henk Broeders meent dat een av een onnodig strak keurslijf vormt. Volgens hem stammen collectieve regelingen uit de tijd dat de cao mensen beschermde tegen de uitbatende werkgever. Dit werkt niet meer in de nieuwe tijd. "In de IT-branche heeft de medewerker de meeste troeven in handen." Hiermee is de sector volgens Broeders een representant van het post-cao tijdperk.
Broeders krijgt steun van Ronald Bakker, directeur FHI. Als de ICK-cao een av krijgt, vallen ook leden van deze federatie eronder. Bakker vindt dat in de moderne kennisindustrie met hoog opgeleide werknemers geen plaats is voor cao's. "De keuzevrijheid en flexibiliteit van de werknemers zijn niet meer vast te leggen in een cao."
CNV-voorzitter Doekle Terpstra vindt dat een av n�et flexibiliteit op de arbeidsmarkt belemmert. "Deze gedachtegang gaat voorbij aan de toegenomen mogelijkheden voor maatwerk die de cao biedt." Een cao is volgens hem een instrument om gestalte te geven aan solidariteit tussen werknemers, zonder hierbij maatwerk te belemmeren. De ICK-cao heeft vorm gegeven aan deze solidariteit en tevens aan de voortgang van de sociaal-economische ontwikkelingen.
De vakbonden hanteren tevens het argument dat deze collectieve arbeidsvoorwaarden goed zijn voor het imago van de branche. Hierdoor zouden meer technici voor een carrière in de automatisering kiezen. Broeders ziet geen direct verband tussen het afsluiten van cao's en de bestaande personeelstekorten. "IT-bedrijven bieden goede salarissen en arbeidsvoorwaarden."
Aangezien de Fenit-leden geen behoefte hebben aan collectieve regelingen, lijkt de hoop van de bonden dat softwarebedrijven zich vrijwillig aansluiten bij de hardware-cao ijdel. Ondertussen gaan de onderhandelingen over een algemeen geldende ICK-cao gewoon door.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-08T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.