Wipo-bemoeienis domeinkraak vaak overbodig

De bemoeienis van de internationale organisatie Wipo met geschillen over het kraken van domeinnamen (cybersquatting) heeft nauwelijks gevolgen voor de rol van nationale rechters. Juristen geven aan dat de Nederlandse kortgedingprocedure een gang naar de VN-instelling voor intellectueel eigendom vaak overbodig maakt.

"Ik zie niet meteen in wat de toegevoegde waarde is van de Wipo-procedure", zegt Alexander van Laaren, jurist bij merkenbureau Knijff en Partners. "Het ligt voor de hand om dit soort geschillen voor te leggen aan de nationale rechter. Maar de toekomst moet dit natuurlijk nog uitwijzen."
Domeinkraken betreft het te kwader trouw deponeren en vervolgens voor veel geld doorverkopen van adressen. Dit is verboden. De internationale organisatie voor toegekende namen en adressen Icann heeft Wipo aangewezen als instelling die geschillen omtrent domeinnaam-kraken behandelt. Het voordeel van Wipo-arbitrage is de snelle - minder dan 45 dagen - en relatief goedkope - twee- tot vijfduizend gulden - behandeling. Bijkomend effect is de internationale allure van de uitspraak. Wipo mag zich sinds 1 december buigen over domeinkraken. Inmiddels is de eerste klacht ontvangen. Details over deze zaak zijn niet vrijgegeven.
Reina Weening, advocate bij Kennedy Van der Laan, vindt dat de Wipo-procedure waarde heeft. "Domeinnaamhouders krijgen naast de gerechtelijke procedures een extra mogelijkheid om hun klachten voor te leggen. Dit is zeker geen papieren tijger." Wipo behandelt overigens geen zaken over .nl-adressen.
Nederlandse bedrijven zullen niet snel naar Genève afreizen om hun geschil voor te leggen aan Wipo. "Het Nederlands recht is vooruitstrevend op dit gebied. Het is mogelijk om overdracht van .com-namen in Kort Geding te behandelen. Deze procedure biedt ook op korte termijn duidelijkheid." Weening verwacht dat de Wipo-arbitrage interessant is voor andere landen en internationale bedrijven. Van Laaren ziet voor het Wipo een rol in de beslechting van internationale geschillen, met als voordeel de ervaring en expertise die de organisatie al heeft met arbitrage.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-08T00:00:00.000Z Redactie Computable