Geen oud-en-nieuw feest voor veel IT'ers

Automatiseerders zijn tijdens oud en nieuw hard aan het werk, zo blijkt uit onderzoek van Computable. In 43 procent van de bedrijven staat extra personeel paraat om mogelijke millennium-problemen snel op te lossen.

Een aantal bedrijven geeft het werkzame personeel een extra millennium-toeslag, variërend van honderd tot 2500 gulden.
In opdracht vanComputable ondervroeg het Bredase onderzoeksbureau Heliview deze maand 234 ondernmemingen over de werkzaamheden die tijdens de komende jaarwisseling plaatsvinden. Uit de steekproef blijkt dat bij een fors percentage van de bedrijven (43 procent) tijdens de jaarwisseling inderdaad automatiseringspersoneel aan het werk is. Bij adviesbureaus, softwarehuizen en overheidsinstanties ligt het percentage bedrijven iets hoger dan gemiddeld. In deze branches staan in ongeveer de helft van de gevallen automatiseringsmedewerkers paraat. Opvallend laag scoren de systeemhuizen, waarvan 'slechts' 26 procent aangeeft dat er automatiseerders werkzaam zijn tijdens de eeuwwende.
Naast de verschillen per branche blijkt er een duidelijk verband tussen millennium-werkzaamheden en de grootte van de bedrijven. Grote ondernemingen met meer dan tweehonderd werknemers schakelen tijdens de jaarwisseling veel vaker automatiseerders in dan kleine en middelgrote bedrijven. Van de ondernemingen met meer dan vijfhonderd medewerkers geeft maar liefst 61 procent aan dat er tijdens de millenniumwisseling wordt overgewerkt. Het percentage van 36 procent van de bedrijven tussen vijftig en tweehonderd werknemers (middelgroot) steekt daarbij ietwat schril af. Ook de meeste kleine bedrijven in de steekproef wachten op nieuwjaar voordat ze hun systemen gaan uittesten: 39 procent neemt geen extra maatregelen.
Heliview onderzocht ook in hoeverre er gebruik wordt gemaakt van gedetacheerd personeel tijdens de jaarwisseling. De ondervraagde bedrijven gaven aan dat ze in het overgrote deel van de gevallen vooral vaste krachten inzetten om eventuele calamiteiten te voorkomen. Slechts 17 van de 234 ondernemingen maken ook gebruik van gedetacheerd personeel.
Tenslotte vroeg het bureau of bedrijven een speciale millennium-toeslag uitkeren aan het personeel dat de gezelligheid van oudjaar vieren met de familie moet ontberen om op de gevoelige informatiesystemen van hun bedrijf te passen. Bijna 40 procent van de bedrijven die hierop antwoord wilde geven, blijkt zo'n toeslag, die bovenop de normale overwerktoeslag komt, inderdaad te verstrekken. De hoogte van de toeslag varieert echter aanzienlijk per bedrijf: van honderd tot 2500 gulden.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-15T00:00:00.000Z Redactie Computable