Jobs en Dijkstra winnen verkiezingen

Steve Jobs en Edsger Dijkstra zijn de winnaars van Computable's verkiezingen van de IT-persoonlijkheid van het millennium. De topman van Apple won de internationale verkiezingen, professor Dijkstra sleepte de nationale uitverkiezing in de wacht.

Jobs heeft de verkiezingen gewonnen, maar nummer twee Gates is ongetwijfeld de meest genoemde en omstreden persoonlijkheid. Veel lezers kozen Jobs en Torvalds als een soort proteststem tegen Bill Gates. "Bill Gates verdient een vermelding maar zeker niet ten positieve. Hij wierp de computertechnologie rond 1990 terug naar het niveau van de vroege jaren vijftig en zadelde een deel van de wereld op met een schier onoplosbaar legacy probleem", aldus Jeroen Scheerder uit Utrecht.
Ondanks deze kritische berichten eindigde Gates op de tweede plaats. "Of je hem nu haat of adoreert, hij heeft een geweldige invloed gehad op de IT", concludeert Gates-stemmer Gert van Hasset dan ook terecht.
We doen Jobs tekort als we zijn uitverkiezing louter toeschrijven aan antipathie van veel lezers jegens Gates. "Jobs begreep als eerste de eindgebruiker en stemt al zijn zaken hierop af", beargumenteert Stephan Aarts. "Jobs heeft als een van de eersten ingezien dat de PC het leven van mensen gemakkelijk moet maken in plaats van ingewikkelder", schrijft E. Schulten uit Amsterdam.
De verkiezingen om de internationale persoonlijkheid bleef tot de laatste week spannend. De nationale strijd is nimmer een echte wedstrijd geweest. Professor Dijkstra stond vanaf de eerste week aan de leiding en breidde zijn voorsprong snel uit. "Hij is de vader van gestructureerd programmeren en zijn fameuze werkGoto considered harmful is een klassieker", motiveert Bob Vandenbosch. Overigens is hetGoto-statement niet van Dijkstra afkomstig, zie hiervoor de reactie van de winnaar elders op deze pagina.
De gebroeders Baan, die door vele kiezers samen werden genoemd, eindigen op een eervolle tweede plaats. Hun lef en het internationale aanzien dat zij Baan gaven, waren voor velen reden om op de broers te stemmen. Eckart Wintzen eindigde als derde.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-15T00:00:00.000Z Redactie Computable