Sanering TI werpt vruchten af

Texas Instruments heeft succes met de sanering van zijn activiteiten, zo stelt het bedrijf bij de presentatie van de cijfers over het vierde kwartaal. De winst van het bedrijf kwam tussen begin oktober en eind december uit op 189 miljoen dollar.

Dat is aanzienlijk beter dan in dezelfde periode in 1997, toen het bedrijf nog 285 miljoen dollar verlies leed. De verbetering was volgens het bedrijf vooral te danken aan recordverkopen op het gebied van digitale signaalbewerking. De omzet van TI daalde met bijna 18 procent tot 1,99 miljard dollar, vooral vanwege de verkoop van de chip-activiteiten die het bedrijf samen met Hitachi ontplooide.
In het vierde kwartaal reserveerde TI 72 miljoen dollar voor het afbouwen van Europese activiteiten. Het bedrijf sloot ondermeer een fabriek (samen met Samsung) in Portugal en verkocht een Italiaanse activiteit.
Over heel 1998 boekte de computer- en halfgeleiderfabrikant een winst van 407 miljoen op een omzet van 8,46 miljard dollar. In 1997 kwamen winst en omzet uit op respectievelijk 1,81- en 9,75 miljard dollar. De winstdaling is goeddeels te wijten aan eenmalige lasten die TI in 1998 nam ter grootte van 477 miljoen dollar. Het leeuwendeel van deze reservering was nodig voor de afbouw vanjoint venture met Hitachi. Een eenmalig bate over het boekjaar kwam van Acer, dat TI 83 miljoen dollar betaalde voor het verlaten van hunjoint venture op geheugenchipgebied.
TI trekt zich meer en meer terug uit de productie van geheugenchips (verkocht aan Micron), computers en defensie-apparatuur, en legt zich toe op de productie van chips voor het bewerken van digitale signalen. Deze activiteit groeide in 1998 met 29 procent. Het bedrijf maakte tevens bekend het Israëlische bedrijf Butterfly Vlsi te kopen. Het aankoopbedrag is vijftig miljoen dollar. Het bedrijf in Tel Aviv houdt zich bezig met de productie van goedkope chips voor draadloze communicatie in de 900MHz en de 2,4 GHz band.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-01-21T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.